Składniki
- 4 ziemniaki
- 1 mała cukinia
- 1 mała dynia
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g soczewicy zielonej
- 500 g wody
- sól, pieprz do smaku
- szczypta kurkumy, imbiru, papryki ostrej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać 1 litr wody i założyć koszyczek, wsypać soczewicę. Do przystawki Varoma włożyc warzywa pokrojone na kawałki, cukinię dodajemy ze skórką (jak mamy młodą i małą).
Gotujemy czas 40 min/ Varoma/ obr.2.
Nastepnie wyciągamy koszyczek z soczewicą, wodę wylewamy i wkładamy do naczynia warzywa i miksujemy czas 20 sek, obr.5 - pomocna jest kopystka. Nastepnie dodajemy 500 g wody, przyprawy i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3.
Następnie wsypujemy do zupy soczewicę i mieszamy czas 10 sek, obr,2 za pomocą kopystki.
Przelewamy zupke do miseczek, możemu udekorować kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego i natką pietruszki.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
pyszna!
bardzo smaczna zupka, ja dodalam akurat soczewice czerwona bo taka mialam i bylo bez ziemniaka
Vercia super pomysł, ja soczewicę robiłam i jadłam pierwszy raz, bardzo mi smakowała, muszę z niej zrobić jeszcze jakąś sałatkę
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Soczewica jest pyszna i zdrowa, tutaj uzywa sie jej bardzo duzo Na Sylwestra jest tradycja, by uszykowac soczewice ( przepis podam ktòregos dnia ) i zjesc jej troche zaraz po pòlnocy.... Zwyczaj mòwi, ze przynosi pieniazki Niektòrzy wcinaja jej kopiaste talerze, bo mysla, ze zostana w takim razie bogaczami
Ps. wode z gotowania soczewicy mozna zostawic. Zuzyc do zupki, ile trzeba ( 500 g), a z reszty, na drugi dzien ugotowac bardzo pozywna zupke " makaronowa"- z malym makaronem, doprawic jedynie wg gustu calosc Soczewica swietnie sie wiaze z rozmarynem, szalwia
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Grażynko wodę z gotowania wylewamy do zlewu ja pierwszy raz ją kupiłam i zrobiłam, bardzo mi smakowała i napewno jeszcze nie raz ją wykorzystam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi czy wodę wylewamy do zlewu, czy do innego naczynia? Bardzo lubię soczewice napewno wykorzystam przepis
Are you sure to delete this comment ?