thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 08/09/12
zmieniono dnia: 08/09/12

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała dynia
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g soczewicy zielonej
  • 500 g wody
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta kurkumy, imbiru, papryki ostrej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlać 1 litr wody i założyć koszyczek, wsypać soczewicę. Do przystawki Varoma włożyc warzywa pokrojone na kawałki, cukinię dodajemy ze skórką (jak mamy młodą i małą).

    Gotujemy czas 40 min/ Varoma/ obr.2.

    Nastepnie wyciągamy koszyczek z soczewicą, wodę wylewamy i wkładamy do naczynia warzywa i miksujemy czas 20 sek, obr.5 - pomocna jest kopystka. Nastepnie dodajemy 500 g wody, przyprawy i gotujemy czas 5 min/ 90 st/ obr.3.

    Następnie wsypujemy do zupy soczewicę i mieszamy czas 10 sek, obr,2 za pomocą kopystki.

    Przelewamy zupke do miseczek, możemu udekorować kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego i natką pietruszki.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa krem z warzyw z soczewicą :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 10, 2016 at 14:36
    5.0

    pyszna!

  • listopada 25, 2015 at 17:05
    5.0

    bardzo smaczna zupka, ja dodalam akurat soczewice czerwona bo taka mialam i bylo bez ziemniaka tmrc_emoticons.)

  • września 9, 2012 at 13:51

    Vercia super pomysł, ja soczewicę robiłam i jadłam pierwszy raz, bardzo mi smakowała, muszę z niej zrobić jeszcze jakąś sałatkę tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • września 8, 2012 at 20:36
    5.0

    Soczewica jest pyszna i zdrowa, tutaj uzywa sie jej bardzo duzotmrc_emoticons.)  Na Sylwestra jest tradycja, by uszykowac soczewice ( przepis podam ktòregos dnia ) i zjesc jej troche zaraz po pòlnocy.... Zwyczaj mòwi, ze przynosi pieniazkiBig Smile Big Smile Niektòrzy wcinaja jej kopiaste talerze, bo mysla, ze zostana w takim razie bogaczamitmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)


    Ps. wode z gotowania soczewicy mozna zostawic. Zuzyc do zupki, ile trzeba ( 500 g), a z reszty, na drugi dzien ugotowac bardzo pozywna zupke " makaronowa"- z malym makaronem, doprawic jedynie wg gustu calosctmrc_emoticons.;) Soczewica swietnie sie wiaze z rozmarynem, szalwiatmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 8, 2012 at 16:54

    Grażynko wodę z gotowania wylewamy do zlewu tmrc_emoticons.) ja pierwszy raz ją kupiłam i zrobiłam, bardzo mi smakowała i napewno jeszcze nie raz ją wykorzystam tmrc_emoticons.)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • września 8, 2012 at 15:05
    5.0

    Magi czy wodę wylewamy do zlewu, czy do innego naczynia? tmrc_emoticons.)  Bardzo lubię soczewice   tmrc_emoticons.D napewno wykorzystam przepis tmrc_emoticons.D   Love

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: