thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
3 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy (lub 2-3 kolby)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki mąki ryżowej
  • 3-5 zmielonych migdałów
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 1 nieduży ziemniak
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • ok. 1/3 łyęczki ostrej papryki
  • kilka posiekanych listków mięty
  • pieprz, sól do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jeżeli nie mamy mąki ryżowej to mielimy ryż 30s/obr.10 i dodajemy zmielone migdały.  Dorzucamy odsączoną kukurydzę, cebulę, czosnek, migdały, ziemniaka, serek topiony, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, kurkumę, sól i paprykę i wszystko miksujemy 7s/obr.10. Dolewamy bulion warzywny i gotujemy 10min/obr.2/100'C. Dodajemy posiekaną miętę i mieszamy 5s/obr.3.Smacznego!

Porady

Zupę podajemy posypaną ostrą papryką i udekorowaną listkami mięty. Wspaniale komponuje się z nachosami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa krem z kukurydzy

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 13, 2017 at 13:58

    Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

  • października 2, 2016 at 13:47

    Fajny przepisik Ja dodalam do tego kurczaka z Waromy i obiadek na miarę gwiazdki Michelin wyszedl

  • lutego 14, 2015 at 15:52
    5.0

    całkiem dobra, możnaby jeszcze na koniec jeszcze raz zmielić wszytsko, aby zupa miała bardziej kremową konsystencję

  • sierpnia 28, 2012 at 09:45

    Z jednej storny masz rację, ale z drugiej zaglądają tu różne osoby i nie wszyscy wiedzą, jak zmielić ryż i migdały, więc to zostawię, lekko modyfikując. Ja lubię ziemniaki w takiej zupie krem, nie była z nim za gęsta, jeżeli chcesz możesz pominąć i dać np. więcej mąki.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 28, 2012 at 09:08

    Skoro podajesz w składnikach mąkę ryżową i zmielone migdały, to już nie mielimy ryżu i migdałów. Wiem, że to błąd przy "przerabianiu" zwykłego przepisu na TM, ale popraw, będzie lepiej.tmrc_emoticons.;) Czy potrzebny jest ten ziemniak skoro już jest mąka ryżowa do zagęszczenia i serek topiony?  Przepis ciekawy, dodaje do kolekcji bo bardzo lubię zupki z TM.Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"