Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 22/10/13
Składniki
- 2 łyżeczki masła
- 3 kromki chleba tostowego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 - 2 szczypty pieprzu białego
- 0,5 łyżeczki soli
- 400 g mleka, chudego (0,5%)
- 400 g kalafiora, pokrojonego na kawałki
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 500 g wody
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać bulion warzywny, kalafior umieścić w koszyczku, wstawić do naczynia miksującego, gotować 18 min/Varoma/obr. 1.
- Wyjąć koszyczek, ugotowany kalafior dodać do bulionu znajdującego się w naczyniu miksującym, zmiksować 30 s/obr. 8.
- Dodać mleko, ½ łyżeczki soli, pieprz, sok z cytryny, zagotować 5 min/100°C/obr. 2.
- Rozpuścić na patelni 2 łyżeczki masła, przyprawić szczyptą soli i gałką muszkatołową. Dodać chleb tostowy i zrumienić go na złoty kolor. Otrzymanymi grzankami posypać zupę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszna, super dla osób na diecie. Polecam!!
Polecam mniej wody + 2 łyżki serka mascarpone. Pyszna
Pyszna zupka, ale dodałam 100 g mleka 3,2 % ☺️
Szczerze wyborna...przyprawy idealnie...gratuluję i dziękuję za przepis
Smaczna
Zupa dobra, ale rewelacji nie ma. Spróbuję jeszcze raz ugotować z mniejszą ilością mleka.
Pyszna! Daję 200 ml mleka i nie solę. Dodaję gałkę
zupka pyszna, ale niestety u nas wykipiała, mąż gotował, zalało cały thermomix i stół, zupki zostało niewiele. Nie wiem co źle zrobiliśmy że tak się stało
Bardzo smaczna Często gości na moim stole, z wersją 200 g mleka i bez soli, no i grzanki bez masełka, zamiast tostów, urzywam chleb pełnoziarnisty
Zupka bardzo dobra. Polecam