Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 07/06/18
zmieniono dnia: 07/06/18

Składniki

ZUPA Z KALAREPY

  • 3 łyżki śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1/2 pęczka koperku, świeżego
  • 1000 gramów wody, woda
  • 2 kalarepy
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka, kędzierzawa, świeża
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zupa z kalarepy
  1. 1. cebulę oraz 3 ząbki czosnku 5s/ obr.5
    2. dodać masło 3 min/120 stopni/obr.2
    3. dodać piertruszkę, marchew pokrojoną na mniejsze kawałki 5s/obr 5
    4.dodać kalarepę i ziemniaki pokrojone na równą kostkę,dodać wodę, sól, pieprz, łyżeczkę bulionu koncentratu warzywnego lub kostkę warzywną 20min/100stopni/Mieszanie"Mieszanie" Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
    5.odlać 100ml zupy do naczynia, dodać śmietanę wymieszać,wlać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ,dodać koperek,3 min/95stopni/Mieszanie"Mieszanie" Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"
    6.podawać gorącą

Porady

dodać 1 łyżkę masła

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA Z KALAREPY

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 2, 2019 at 16:41
    5.0

    Zamiast ziemniaków dodałam więcej kalarepy. Dodałam jeszcze około 1/4 szklanki groszku zielonego. Na koniec zmiksowałam i dodalam świetanę 30%. Po dowaniu światany gotowałam w 95 stopniach 5 min. Mnie i mojemu mężowi smakuje bardzo.