thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Łatwy

Składniki

ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM

  • 1 butelek szczaw, konserwowy, u mnie "Rolnik" 315g cena 2,35
  • 1 litry rosołu, u mnie z kostki bulionowej
  • 1 porcji cebula
  • 1 ząbka czosnku
  • 20 gramów oliwy
  • 3 porcje ziemniaki, u mnie w sumie było 370g
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczek cukru
  • 50 g śmietany, u mnie 30%
  • 4 porcji jajka na twardo

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE ZUPY:
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę czosnek, rozdrobnić 3s/obr.5. Kopystką zgarnąć rozdrobnioną cebulę i czosnek ze ścianek na dno naczynia miksującego.

  2. Dodać oliwę , poddusić 4min/Varoma/obr.1.

  3. wlewamy rosół np z 1 kostki bulionowej , dodajemy wcześniej pokrojone w drobną kostkęziemniaki, dodajemy 1/2 łyżeczki soli , gotujemy 12 min/Varoma/obr1 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" wsteczne

  4. Dodajemy do zupy szczaw ze słoiczka i dalej gotujemy 5 min/varoma/obr1 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" wsteczne pod koniec gotowania wlewamy śmietanę do zupy.

  5. Dodajemy do zupy 1 łyżeczkę cukru dla przełamania smaku. Doprawiamy pieprzem.
    Zupę podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?