- TM 31
Składniki
Zupa
- 5 łyżeczek pestek słonecznika, do posypania
- 1 szczypty imbiru, suszonego, mielonego, lub kawalek świeżego
- 2 czubate łyżki petruszki świeżej lub suszonej
- 1/2 litra wody
- 3 czubatych łyżek mleka kokosowego
- 1 łyżki syropu z agawy/ miodu, lub innego słodzidła
- 2 szczypty pieprzu, białego, lub czarnego
- 1 łyżki przyprawy unwersalnej, zrobionej w TM
- 2 łyżki bulionu zrobionego w TM warzywny
- 1100 g dynia Hokkaido, (średniej wielkości) nie trzeba jej obierać
- 15 gramów oliwy z oliwek, lub inny dobrej jakości olej
- 1 ząbka czosnku, jak ktoś lubi, może być więcej
- 1 cebula duza
- 1 szczypty na nożu gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki chilli, ilość w zależności od upodobań ostrego
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki curry
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dynię przekroić i wyjąć pestki ew. obrać.
1.Cebulę i czosnek wkładamy do naczynia i rozdrabniamy 5s/obr 5
2. Dodać oliwę i dusić 2min30s/Varoma/obr2
3. Dodać dynię, rozdrobnić 10s/obr 4-6 (dyni hokkaido nie trzeba obierać - ja obieram jeżeli jest kupna ze sklepu)
4.Dodać wodę, bulion, przyprawy, imbir
5. Gotować 17min/100stopni/obr 2
6. dodać mleko kokosowe
6.Doprawić do smaku
7.Zmiksować min.30s/obroty 1-8 (stopniowo zwiększając) - czas do uzyskania właściwej konsystencji kremu
8.Wlać zupę do talerzy
9. Posypać słonecznikiem i ew. polać odbrobiną dobrej oliwy/oleju
SMACZNEGO!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zupa przepyszna, szczerze polecam!
Pyszna zupka dyniowa. W sam raz na zimne dni.
Zupka rewelacyjna. Robiłam ją już dwa razy w ciągu tygodnia. Zmiejszyłam tylko ilość dyni, bo wyszła mi za gęsta za pierwszym razem.
PYSZNA DZIĘKI ZA PRZEPIS
Zupa przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca. Na pewno zrobię ją ponownie
Bardzo smaczna zupa. Robiłam z dyni muscat i dodałam więcej mleka kokosowego. Dzięki.
super zupa .. robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni
Wykorzystałam dynie z ogrodu ( bez nazwy bo samosiejka ) i śmietane
Przepis bardzo dobry
Na zimowe dni super rozgrzewajaca lekko pikantne o wyrazistym smaku. Polecam ten przepis . Robiłam tez inna,dobra ale jak papka dla niemowlaka. Ta naprawdę super.
Bardzo smaczna zupka