- TM 31
Składniki
krewetki
- 2 szczypty pieprzu cayenne
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżki masła
- 150 g krewetka, surowa, obrana, rozmrożona
zupę
- 100 g śmietany
- 1/2 pęczka koperku lub pietruszki świeżego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 limonki
- 300 g Bulionu warzywnego
- 300 g szparagów/ białe, zielone/
- sól,gałka muszkatułowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć czosnek posiekać go czas 5 sek obr poz7.Dodać masło ,oliwkę ,pieprz cayen i krewetki.Dusić temp varoma czas 7 minobr"Obroty wsteczne" poz 2 .odłożyć do miseczki.
Szparagi obrać ,odciąc główki.Obierki włożć do"Blokada naczynia miksującego" wraz z sokim z jednej limonki ,cukrem i 100g wody.Do koszyczka włożyć pokrojone na kawłki szparagi wraz z główkami.gotować temp varma czs 7 min.Odcedzić wywar,dodać do niego bulion makę, masło pokrojone i podgotowane szparagi,smietanę.Główki odłożyć..Gotować jeszcze 8 min temp 100stopni,następnie zmiksować zupę czs50sek poz obr10.Dodać krewetki,iposiekaną zieleninę gałkę muszkatułową .Udekorować plasterkami cienko pokrojonej drugiej limonki.podawć z bagietką
zupy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
pyszna zupa
tylko thermomixem tak mozna '"oszukiwać" smaczngo
Zupa rewelacja tylko ja użyłam szparagów ze słoika i nie gotowałam ich tylko podgrzałam a krewetki zmiksowałam ponieważ moje dzieci nie lubia krewetek a dzięki temu zjadły zupę ze smakiem bo powiedziałam że to zupa z ogórków "morskich"
walentynki to dobry dzień do jej wypróbowania zchęcam zważywszy na właściwości jej składników krewetki i szparagi ozdrawiam
Mmm ciekawy propozycja na "proszoną kolację" dodajędo wypróbowania jak tylko się pojawią szparagi
Pani Małgosiu, pierwzy raz wypróbowałam ta zupkę prawie rok temu, przez ten rok nie potrafie zliczyc ile razy ja robiłam, wiem że już dodałam komentarz, ale taka pyszność zasługuje żeby o niej pisać i namawiać do próbowania.
Pozdrawiam gorąco
Zupka smaczna. Leciutka, aksamitna. Dla mnie wersja z krewetkami a dla męża z grzankami bo nie jada "robali"
Aha, zrobiłam bez mąki.
Polecam, moja rodzinka /nawet mąż ,który za owocami morza dotychczas nie przpadał/ proszą o" powtórkę",bowiem ze szparagami jest to ciekawe połączenie
Fajny i ciekawy przepis, wart wyprobowania, ja co prawda nie lubię owoców morza ale myślę, że samą zupkę mogę zrobić.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Coś nowego ze szparagów jem je w sezonie tonami napewno wypróbuje