Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 18/11/21
zmieniono dnia: 18/11/21
Składniki
Rozgrzewająca zupa dyniowa z batatami i imbirem
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g batatów
- 1 czubate łyżeczki Koncentrat bulionu warzywnego
- 600 g wody
- 3 g świeżego imbiru
- 0,5 łyżeczki kminku, mielonego
- 1 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypty papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczki pieprz, mielony, wg uznania może być mniej
- 80 g cebula
- 2 ząbków ząbka czosnku
- 500 g dynia Hokkaido
- 0,5 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wrzuć dwa ząbki czosnku
- Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego "Miksowanie" 5s/obr.5
- Dodaj cebulę 80g pokrojonej na kawałki
- Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego "Miksowanie" 10s/obr.4
- Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodaj Oliwę 20g
- Aby uniknąć rozpryskiwania, załóż osłonę przed rozpryskiwaniem na pokrywę naczynia miksującego. "Podgrzewanie" 4min/100°C/obr.2
- Dodaj bataty 250g pokrojone na kawałki
- Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego "Miksowanie" 10s/obr.4
- Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dolej 200g wody
- Dodaj czubatą łyżeczkę koncentratu warzywnego wykonanego w TM
- Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek "Podgrzewanie" 4min/100°C/obr.2
- Dodaj 500g miąższu dyni Hokkaido ze skórką pokrojoną na kawałki
- Dodaj 3g świeżego imbiru
- Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego "Miksowanie" 5s/obr.5
- Dolej 100ml wody
- Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek "Podgrzewanie" 5min/varoma/obr.1
- Dodaj 0,5 łyżeczki mielonego kminku.
- Dodaj szczyptę ostrej papryki (wg uznania).
- Dodaj łyżeczkę mielonego pieprzu.
- Dodaj szczyptę gałki muszkatałowej
- Dodaj 0,5 łyżeczki soli
- Wlej 300g wody
- Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek "Podgrzewanie" 10min/varoma/obr.2
- Całość zmiksuj stopniowo zwiększając obroty do 10.
Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego "Miksowanie" 1min/obr.10 - Twoja zupa krem jest już gotowa, możesz ją ozdobić listkami bazyli lub pestkami dyni. SMACZNEGO!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wegetariańska
Bez nabiału
Bez jajek
Bez alkoholu
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Jesień
Obiad
Pierwsze danie
Zupa
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze