thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Rozgrzewająca zupa dyniowa z batatami i imbirem

  • 20 g oliwy z oliwek
  • 300 g batatów
  • 1 czubate łyżeczki Koncentrat bulionu warzywnego
  • 600 g wody
  • 3 g świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypty papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczki pieprz, mielony, wg uznania może być mniej
  • 80 g cebula
  • 2 ząbków ząbka czosnku
  • 500 g dynia Hokkaido
  • 0,5 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wrzuć dwa ząbki czosnku
  2. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego Miksowanie"Miksowanie" 5s/obr.5
  3. Dodaj cebulę 80g pokrojonej na kawałki
  4. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego Miksowanie"Miksowanie" 10s/obr.4
  5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  6. Dodaj Oliwę 20g
  7. Aby uniknąć rozpryskiwania, załóż osłonę przed rozpryskiwaniem na pokrywę naczynia miksującego. Podgrzewanie"Podgrzewanie" 4min/100°C/obr.2
  8. Dodaj bataty 250g pokrojone na kawałki
  9. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego Miksowanie"Miksowanie" 10s/obr.4
  10. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  11. Dolej 200g wody
  12. Dodaj czubatą łyżeczkę koncentratu warzywnego wykonanego w TM
  13. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek Podgrzewanie"Podgrzewanie" 4min/100°C/obr.2
  14. Dodaj 500g miąższu dyni Hokkaido ze skórką pokrojoną na kawałki
  15. Dodaj 3g świeżego imbiru
  16. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego Miksowanie"Miksowanie" 5s/obr.5
  17. Dolej 100ml wody
  18. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek Podgrzewanie"Podgrzewanie" 5min/varoma/obr.1
  19. Dodaj 0,5 łyżeczki mielonego kminku.
  20. Dodaj szczyptę ostrej papryki (wg uznania).
  21. Dodaj łyżeczkę mielonego pieprzu.
  22. Dodaj szczyptę gałki muszkatałowej
  23. Dodaj 0,5 łyżeczki soli
  24. Wlej 300g wody
  25. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek Podgrzewanie"Podgrzewanie" 10min/varoma/obr.2
  26. Całość zmiksuj stopniowo zwiększając obroty do 10.
    Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego Miksowanie"Miksowanie" 1min/obr.10
  27. Twoja zupa krem jest już gotowa, możesz ją ozdobić listkami bazyli lub pestkami dyni. SMACZNEGO!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rozgrzewająca zupa krem z dyni hokkaido, batatami i imbirem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy