Czas przygotowania
4h 30min
Czas całkowity
4h 30min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 10/12/20
zmieniono dnia: 10/12/20
Składniki
ROSÓŁ TRADYCYJNY z osłoną noża
- 500-600 g tuszka z kurczaka, Eko
- 400 g warzywa, mieszane, Marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera, por,pietruszka zielona
- 2 kulki ziarno ziela angielskiego
- 10 kulek ziarna pieprzu czarnego
- 1 liście liść laurowy, suszony
- 1 kawałki grzyby, suszone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć osłonę noża, tuszkę kurczaka i uzupełnić do pełna wodą. 15min/98st/"Mieszanie"
2.Zebrac szumowiny przy pomocy małego sitka. Dodać opaloną (bez łupiny,łupiny zachować) połówkę cebuli,ziele angielskie, pieprz, liść laurowy. Włączyć funkcję wolnego gotowania 2,5-3h/95st.
3.Wyciagnać tuszkę kurczaka oraz cebulę . Włożyć warzywa oraz łupinki cebuli oraz kawałek suszonego grzyba. Uzupelnić zimną wodą do pełna.Dodać łyżeczkę soli. Ustawić funkcje wolnego gotowania 1,5h/95st.
4.Podawać z makaronem jajecznym.
Porady
Czas wolnego gotowania można wydłużyć w zależności od rodzaju mięsa/kości. Rosół można gotować w temp. 90/95 na funkcji wolnego gotowania nawet 8h np. w nocy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ile dokładnie litrów wody dodajesz?
Najlepszy przepis na rosół
Bardzo dobry rosół. Polecam, gotowałem raz i wiem że na pewno zrobię go na noworocznego kaca
Are you sure to delete this comment ?