- TM 5
Składniki
- 65 g cebuli w kawałkach
- 20 g pora w kawałkach
- 80 g marchewki w kawałkach
- 40 g pietruszki korzeń w kawałkach
- 40 g selera w kawałkach
- 2 ząbki czosnku (średnie)
- 4 pomidory świeże (średnie)
- 1 płaskiej łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, lub 1 kostka bulionu rosołowego
- 20 g MASŁA 82%
- 40 g śmietany 12%
- 80 g makaronu nitki
- 800 g woda, (uzupełnić do II kreski w dzbanie termomixa)
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 30%
- pieprz mielony do smaku, (ok. 1/4 łyżeczki)
- natka świeżej pietruszki, do ozdobienia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, por, marchew, pietruszkę, seler, czosek - rozdrobnić 5s/obr 5.
2.Zgarnąć kopystką na dół naczynia rozdrobnione warzywa. Dodać masło i dusić 3 min./100s/obr1.
3. Pomidory sparzyć, po czym schłodzić zimną wodą, obrać ze skóry i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki.
4. Do warzyw wrzucić pokrojone pomidory, płaską łyżkę koncentratu bulionu mięsnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz do smaku oraz uzupełnić wodą. Gotować 15 min/100s/obr1.
5. Dodać makaron nitki i śmietanę. Uzupełnić wodą do II kreski w dzbanie termomixa. Gotować 8min/100s/"Obroty wsteczne" 2.
6. Zupę przelać do miski. Podać zaraz po przygotowaniu i ozdobić świeżą natką pietruszki.
POMIDOROWA
Porady
Smacznego życzę
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
kamhet... włoszczyzna może być mrożona
Myślę że wtedy trzeba skrócić czas gotowania ok. 5 min. Pomidory też można zastąpić tymi z puszki. Ja jednak zawsze robię że świeżych warzyw.
czy włoszczyzna może być mrożona ???????
Are you sure to delete this comment ?