![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/dq83witi-05574-175839-cfcd2-e7nxuukl/dafbab9f-19ce-4d13-a90c-c274ea0e8a38/main/krem-z-kalafiora-i-pieczonego-czosnku-z-jadlonomii.jpg)
Składniki
Krem z kalafiora i pieczonego czosnku (z Jadłonomii)
- 1 kalafior
- 1/2 główki czosnku
- 1 łyżki olej
- 2 szklanki bulionu
- 2 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
- 2 pomidory suszone
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kalafiora podzielić na różyczki, łodygę pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie natrzeć olejem. Tak przygotowanego przełożyć na blachę, dorzucić ząbki czosnku w łupinie i piec przez 18 – 20 minut
Po upływie tego czasu wyjąć blachę. Czosnek obrać z łupin, łupiny wyrzucić.
Do pojeminika do miksowania wlać 1 łyżkę oliwy, kalafior oraz czosnek, podsmażać roast/120st./ 2:30min/ obr. 1
Wlać gorący bulion, gotować 5min/ 100st./ obr.1
Doprawić do smaku przyprawami, dodac suszone pomidory oraz mleko.
Zmiksować przez 30 sekund stopniowo zwiększając obroty od 1 do 9.
Krem z kalafiora
Porady
Jesli krem ma być rzadszy nalezy dodać więcej mleka.
Podawać z płatkami migdałowymi i oliwa/ siemieniem lnianym/ słonecznikiem/ itp
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?