- TM 5
Składniki
Zupa
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia marchew
- 1 mała pieruszka
- 10 g oleju
- 100 g podsmażonej drobiowej kiełbasy
- 2 skrzydełka z kurczaka
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy uniwerslanej
- pół łyżeczki pieprzu
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę ok. 1 cm
- koperek wg uznania
- 1000 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.
Kapustę poszatkować pomagając sobie kopystką 5 s/obr 5 i wyjąć do innego naczynia.
2.
Do naczynia miksującego włożyć przekrojoną na pół cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę. Miksować 5 s/obr. 5
3.
Dodać olej i dusić 5 min/Varoma/obr. 2
4.
Dodać wodę, kapustę, podsmażoną kiełbasę, skrzydełka, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotować 20 min/100C obr "Obroty wsteczne" 1. Następnie dodać ziemniaki i gotować około 12min/100C/obr. "Obroty wsteczne" 1. Pod konied gotowania dodać poszatkowany koperek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Można dać odrobinę mniej ziemniaków. Jak dla mnie kapusta zbyt poszatkowana, następnych razem ustawię krótszy czas.
Przepis super !
Bardzo dobra zupka, mniam. Nie miałam mięska ale dodałam bulion warzywny z 2-3 łyżeczki i z 2 łyżeczki bulionu warzywnego, wrzuciłam dodatkowo skórkę wędzonego boczusia . Pycha, polecam
Bardzo dobra zupa na lato wychodzi jej prawie po brzegi kielicha! Dałam cwiartke z kurczaka zamiast skrzydełek, pominelam koncentrat i gotowałam 5min dlużej ziemniaki, bo byly twardawe. Generalnie warzywa wychodza dosc mocno rozdrobnione,ale jak dla mnie ok
zupka pyszna polecam
Pyszna zupa, zrobiłam bez wędlin ..
Are you sure to delete this comment ?