- TM 31
Składniki
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek pieprzu czarnego
- 5-8 grzyby suszone
- 1 kiełbasa wieprzowa, wędzona
- 100 gramów boczku wędzonego
- 1 kostki Rosołowe
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1 ziemniak
- 0,6 litra wody
- 600 g kapusta kiszona z beczki, mocno kwaśna
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Boczek, kiełbasę i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do naczynia, ustawiamy Varoma 2min lub (podsmażamy osobno na patelni). Podsmażone produkty zalewamy wodą, dodajemy pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową lub bulion i grzyby suszone. Włączamy "Obroty wsteczne" 10 min, obroty 2, temperatura 100C.
W tym czasie kroimy w kostkę warzywa. Drobno siekamy kapustę. UWAGA! Nie wylewamy soku z kapusty!
Pokrojone warzywa dodajemy do wywaru. "Obroty wsteczne" , 10-12 min. 100C.
Dodajemy pokrojoną kapustę, wlewamy sok z kapusty. "Obroty wsteczne" 10min, 100C.
Całość dekorujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. SMACZNEGO
Idealna na jesień ;)
Porady
Dodatkowo można dostać wędzone żeberko wieprzowe, a najlepiej baranie. Ja preferuję bardzo kwaśną kapustę. Wtedy powstaje coś na kształt kwaśnicy góralskiej.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Super prosta I bardzo smaczna zupa tylko moim zdaniem trzeba dolać wody I dlużej gotować bo warzywa sa twardawe
bardzo smaczne polecam dodalem wiecej wody 800ml
Zupka pyszna. Jednak my też daliśmy więcej wody (750ml), chociaż głównie dlatego,że nie trzymaliśmy się ściśle gramatury składników, zamiast boczku u nas tylko kiełbasa. Polecam
Zupa bardzo dobra. Jednak jak dla mnie mało słona i za gęsta. Podsumowując, jest to mały problem w porównaniu do smaku. Polecam
Kapusniaczek sie udal...mmmmm palce lizac.....bardzo polecam
Pycha kapuśniak ja jeszcze dodaje czosnek i żeberko wędzone
zupa wyszla pyszna! niestety bardzo bardz gesta wiec musialam uzupelnic woda! tej informacji niestety brak w przepisie. gotowalam za zeberku i dodalam jeszcze lyzeczke przyprawy uniwersalnej by uzupelnic smak. Polecam!
kurcze zamiast zupy wyszla mi kapusta z odrobina wody musze dolac wody w zwyklym garnku i jeszcze pogotowac...
ile tego soku z kapusty? ja nie mam soku i chcialabym wlac wode...na jakich obrotach podsmazyc cebule? szkoda ze nie pdano jak mozna to pokroic w tm
Też preferujemy kwaśniejszą wersję kapuśniaku. Najlepszy że swojej kapusty.
Are you sure to delete this comment ?