thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

  • 20 g imbiru, świeżego, obranego
  • 80 cebuli przekrojonej na pół
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 500 g wody
  • łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 10 g skórki z wyparzonej pomarańczy
  • 100 g soku z pomarańczy
  • 100 g słodkiej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz wedle uznania
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • łyżka, dwie posiekanego szczypiorku lub kolendry/pietruszki/rzeżuchy
  • 25-50 g prażonych pestek z dyni (opcjonalnie)
  • 25 - 40 g rodzynków (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. W naczyniu miksującym umieszczamy imbir i cebulę, rozdrabniamy 3 s/obr.6

    2.  Dodajemy marchew i czosnek (opcjonalnie), rozdrabniamy 5 s/obr.6. Zgarniamy kopystką na dno.

    3.  Dodajemy masło, dusimy 3 min/Varoma/obr.1

    4.  Dodajemy wodę i koncentrat bulionu, gotujemy 12 min/100*C/obr.1 

    5.  Dodajemy sok pomarańczowy, przyprawy, śmietanę i gotujemy 1 min/100*C/obr.1, następnie miksujemy 1 min/obr.10

    6. Jeśli wybieramy wersję zupy z rodzynkami, dodajemy je i ponownie gotujemy  1-2 min/100*C/obr.2 Serwujemy posypaną szczypiorkiem lub natką pietruszki/świeżą kolendrą/rzeżuchą, opcjonalnie także prażonymi pestkami dyni. 

     

     

     

     

Porady

Smak zupy można dodatkowo wzbogacić odrobiną sosu worcester.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Egzotyczna zupa z marchewki - z imbirem i sokiem z pomarańczy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?