thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Dodatki

  • kilka kromek chleba

Czeska zupa czosnkowa

  • 2 jaja
  • 1 czubatych łyżek przyprawy koncentratu drobiowego
  • 1,5 litra wody
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 20 gramów masła
  • 25 gramów czosnku, (około 5 ząbków)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Grzanki
  1. Kromki chleba kroimy w kostę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C na 5 minut lub więcej zależy jaką lubimy chrupkość grzanek .

  2. Zupę podawać z grzankami i posypać natką pietruszki. 

  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dajemy czosnek, rozdrobnić 10 sek/obr. 4 Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 

  4. Ponownie rozdrobnić 6 sek/obr. od 4 zwiększając stopniowo do 7, ponownie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, sól, pieprz i dusić 2min/120st. C/obr.1

  5. Dodać wodę, przyprawę koncentratu drobiowego i doprawkę (sucha przyprawa do zup) wymieszać 10sek/obr.3 następnie gotować 15 min/100St.C/obr.1

  6. Teraz wykonujemy wszystko bardzo szybko i sprawnie - przygotowujemy sobie jajka - jajka wbijamy do miseczki kładziemy ją w pobliżu thermomixa nastawiamy thermomix na 20 sekund podnosimy miarkę i wrzucamy jedno jajko, naczynie miksujące przykrywamy z powrotem miarką i miksujemy obr.4-5

    Czynność powtórzyć tak samo z drugim jajkiem.

    Jeżeli jajko zbyt długo stało by we wrzątku zrobią nam się kluseczki.

Porady

Czeska zupa czosnkowa, czyli przepis na cesnekowa polewka - Zupa ma bardzo delikatny smak, sama w sobie jest dość wodnista dlatego podaje ją z grzankami. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czeska zupa czosnkowa

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: