thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 200 gramów Ziemniaków obranych, pokrojone w kostkę
  • 80 gramów marchwi
  • 1000 gramów wody
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 kostki rosołowej
  • 1 szczypty czarnego pieprzu mielonego
  • 50 gramów soku z kiszonych ogórków
  • 2-3 czubate łyżeczki cukru
  • 100-120 gramów śmietany 18%
  • 120 gramów fasoli białej z puszki
  • 200 gramów czerwonych buraków

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć buraki pokrojone w kawałki i marchew również pokrojoną w kawałki rozdrobnić 14 s/obr. 4.
  2. Dodać pozostałe składniki oprócz soku z kiszonych ogórków, śmietany i fasoli gotować 25 min/100°C/obr. 1.
    Dodać sok z kiszonych ogórków, cukier i śmietanę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
  3. Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Na koniec delikatnie dodać odsączoną białą fasolkę z puszki i lekko wymieszać kopystką. Tu w zależnośći od tego kto jaki ma model (pojemność) thermomixu. Już nie gotować, tylko odczekać 5 minut, żeby się przegryzło i można podawać. Zupę ewentualnie doprawić do smaku.Podawać na gorąco.

    Ps. Można podwoić ilość buraków i ziemniaków- w komentarza niekotrzy tak zrobili, to wszystko zależy czy lubimy zupy bardziej treściwe czy takie z większa ilością wody 😉

Porady

Za każdym razem używać miarki TM

Fasolę dodać odsączoną z puszki, odczekać 5 minut, żeby się przegryzło tmrc_emoticons.)

Można dodać zielonej pietruszki.

Większość znanych mi osób na święta Bożego Narodzenia ma barszcz z uszkami, a ja zachęcam do barszczu ukraińskiego, nie koniecznie na Wigilę tmrc_emoticons.) U nas gości taki barszczyk jak również barszcz z uszkami - kto co lubi.

Cały babciny sekret tkwi tak naprawdę w kwasie buraczanym, który robi sama, ja niestety częściej mam w domu sok po kiszonych ogórkach niż też buraczany, ale babcia mówiła, że on również się nadaję i zgadzam się zupka jest tak samo dobra jak z kwasem buraczanym.


Polecam

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Barszcz czerwony - ukraiński - Babci Wiktorii

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 14, 2023 at 16:16
    5.0

    Dziękuję za smaczny przepis tmrc_emoticons.)

  • czerwca 3, 2022 at 16:04
    1.0

    Monika.21 napisał:
    ania3330607: całkowicie się już pogubiłam w opisie 😕 napisane jest ze po ugotowaniu zupy, wrzucić fasolke odczekać 5 min i juz nie gotowac, po czym jest napisane zeby dodać cukier,śmietanę i sok z ogórków i jeszcze raz gotować.
    Nie rozumiem już jaka jest kolejności i kiedy wrzucić fasole, cukier,sok i śmietanę i czy w końcu gotować czy nie??



    Hehe, nie jestem widać sam tmrc_emoticons.)

  • czerwca 3, 2022 at 16:03
    1.0

    Receptura ok. Zupa bardzo smaczna.

    Opis kroków haotyczny. Nie jestem kucharzem, dlatego kupiłem termomix.
    Bałagan w kolejnosci: "Dodać pozostałe składniki oprócz soku z kiszonych ogórków, śmietany i fasoli"
    - gotować, a po gotowaniu dowiedziałem się ze cukru tez nie powinienem dodawać....:
    "Dodać sok z kiszonych ogórków, cukier i śmietanę"... Sformułowania "dodac wszystko oprócz", gdy nie ma wyświetlonej listy... słabe.

    Po to ktoś wymyslił kroki w temomixie, aby nie musieć wracac do listy składników i zastanawiac się co jeszcze. Warto poprawić.

  • marca 28, 2021 at 00:12

    Monika.21: masz racje wdarł się jakiś chochlik ale już poprawiłam, mam nadzieje ze przepis będzie bardziej czytelny ☺️ Pozdrawiam serdecznie 😘

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

  • maja 13, 2020 at 13:15
    4.0

    Zupka b.dobra, ale dodałam więcej warzyw, nieco można się pogubić czytając przepis, nie wiadomo w którymś momencie co dodać i kiedy, ale w sumie na jedno wychodzi tmrc_emoticons.) ja dodałam fasolę od razu, nie czekałam do końca gotowania, i też wyszło fajnie tmrc_emoticons.)

  • października 18, 2019 at 10:20
    4.0

    zupka przepyszna, ale dopiero po wprowadzeniu zmian - przede wszystkim przynajmniej dwa razy więcej buraków! i dużo majeranku u nas tmrc_emoticons.)

    Pokochaj ze mną Thermomix Love zadzwoń, umów się na prezentację Smile tel. 691 509 039

  • października 13, 2019 at 21:52
    5.0

    Rewelacja!

    Dodaję więcej buraków i ziemniaków, wtedy jest jeszcze większa petarda. Dla mnie bomba tmrc_emoticons.)

  • października 11, 2019 at 19:15
    5.0

    przepyszna zupka, za każdym razem wychodzi super! czasami zamiast fasolki dodaję ciecierzycę... mniam!

  • czerwca 24, 2019 at 23:44

    ania3330607: całkowicie się już pogubiłam w opisie 😕 napisane jest ze po ugotowaniu zupy, wrzucić fasolke odczekać 5 min i juz nie gotowac, po czym jest napisane zeby dodać cukier,śmietanę i sok z ogórków i jeszcze raz gotować.
    Nie rozumiem już jaka jest kolejności i kiedy wrzucić fasole, cukier,sok i śmietanę i czy w końcu gotować czy nie??

  • marca 16, 2019 at 10:03

    Przepyszny barszcz, a przepis prosty i szybki. Dziękuję!

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: