thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
400 g
Poziom
Łatwy
  • TM 6
opublikowany: 29/07/19
zmieniono dnia: 29/07/19

Składniki

SOS Z SUSZONYCH POMIDORÓW

  • 10 g oleju z suszonych pomidorów
  • 80 g suszonych pomidorów, odciskamy z oleju
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g cebuli, obranej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g papryki słodkiej, mielonej
  • 1 szczypta chili w płatkach, opcjonalnie
  • 1 g pieprzu, mielonego
  • 2 g przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 250 g śmietany min.30%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SOS
  1. 1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, cebulę 3s./obr.5 za pomocą kopystki zgarniamy na dno naczynia.
    2. Dodajemy 10g oliwy szuszonych pomodorów, dusimy 3min./VAROMA/obr.1
    3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i chilli 1min./VAROMA/obr.1
    4. Dodajemy śmietanę, suszone pomidory pokrojone w cieńkie paski, doprawiamy przyprawą uniwersalną, pieprzem dusimy 4-5min./100C/obr.1 bez miarki
    5. Gotowy sos podjemy od razu po przygotowniu jako dodatek to pieczonych lub grilowanych mięs.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SOS Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Wydrukuj:

Komentarze