thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
10 osoba/osoby
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 25/04/13
zmieniono dnia: 25/04/13

Składniki

ciasto

  • 75 g 30 g wrzątku
  • 50 g bułki tartej
  • 1/4 olejku migdałowego
  • 230 g cukru
  • 60 gramów orzechów włoskich
  • 230 gramów maku

masę makową

  • 230 g masła
  • 230 g cukru
  • 180 g mleka
  • 2 żółtka
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g wódki 40 %

poncz

  • 150 gramów wódki 40 %
  • 100 g przegotowana woda

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.       Do naczynia miksującego włożyć orzechy 10s. obr. 5, przełożyć do innego naczynia

    2.       Mak wsypać do naczynia, zalać wrzątkiem, gotować 15 minut/Varoma/ obr.2, przecedzić przez gęste sito i ostudzić.

    3.       zemleć mak przy pomocy kopystki  40s/obr.10, Przełożyć do innego naczynia.

    4.       Założyć motylek, dodać jaja, cukier i ubijać 10min./temp. 50/obr. 4

    5.       Wyjąć motylek, dodać bułkę tartą, orzechy, aromat i ucierać – czas 2 min./obr. Poz. 4 dodając przez otwór w pokrywie po łyżce maku.

    6.       Przelać do małej tortownicy, piec w rozgrzanym piekarniku – czas 40 min./temp. 200 stopni.

    7.       Założyć motylek, wlać mleko, dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka, cukier, gotować budyń przy zdjętej miarce – czas 22 min./temp.90/obr.2

    8.       Po ugotowaniu wyłożyć do innego naczynia i ostudzić.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

tort makowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 26, 2021 at 13:34

    Olcia: mak dalej nie dopisany i nie wiadomo czy dodatkowo, czy moze 230g masła to własciwie 230g maku tmrc_emoticons.( eeech, ludzie.. tyle lat minęło..

  • grudnia 23, 2014 at 07:53

    Przepis jest bardzo niestarannie opisany, brakuje podstawowych informacji nt. składników, gramatury , itd. Ja zaczęłam robić tort i utknęłam tmrc_emoticons.( nie polecam

     

  • kwietnia 27, 2013 at 01:12

    O kurcze, kogel mogel :O :O  Mak jest w ciescie, masa makowa to nie masa makowa, a budyniowa, w ciescie jest 75g i 35g wrzatku :O :O :O W ciescie brakuje ilosci jaj....  Przepis opisany niedokladnie i niedokonczony...  :O Olu, mozna to jakos poprawic ? tmrc_emoticons.)  W takim stanie przepis jest ciezko wykonac....

     

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 26, 2013 at 15:41

    Maku Elu chyba nie potrzeba do masy makowej ;o) bo to jest zwykła masa budyniowa na maśle ;o) Ale w sposobie wykonania brakuje chyba informacji, że masło trzeba utrzeć z budyniem i na koniec dodać wódki ;o) 

    ;o)

  • kwietnia 26, 2013 at 13:51

    230 g maku potrzeba do ciasta. Tyle zrozumiałam  tmrc_emoticons.)  Ale w składnikach na masę makową wogóle nie ma takiego składnika??? Stąd moje pytanie  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 26, 2013 at 11:05

    Witam Cię serdecznie. Zaraz sprawdzę składniki, ale najpierw śpiesze się Cię poinformować, że potrzebujemy 230 g maku. Dziekuję za informację. Serdecznie pozdrawiam:tmrc_emoticons.~


     


     


     

    Olcia

  • kwietnia 26, 2013 at 07:08

    Lubię torty makowe, kojarzą mi się z urodzinami z dzieciństwa  tmrc_emoticons.)   Party  Olcia ale w składnikach na masę makową zapomniałś o najważniejszym składniku -MAKU  tmrc_emoticons.)  Ile go trzeba dodać??? Pozdrawiam  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?