thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto bananowe

  • 4 banany
  • 200 g cukier
  • 2 jajka
  • 115-120 g maslo, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, lub cukier waniliowy
  • 200 g mąka, przesiana
  • 1 łyżeczki SODY
  • 1 szczypty sól
  • 100 g orzechy wloskie, rozdrobnione (płatki migdałów)

krem

  • 3 śmietany 30 %
  • 150 g cukier

dodatki/ dekoracje

  • 200-250 ml. kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml. Amaretto
  • 2 banany
  • 30 g kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto - spód
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 °

    Przygotować kawę z Amaretto
    Pokrojone banany i wszystkie składniki na ciasto wkładamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 1 min. / obr 3-4, następnie dodajemy orzechy (pokruszone) lub płatki migdałów 20 sek./ Mieszanie"Mieszanie" 1, wyląc ciasto do okrąglej formy wyłożonej pergaminem, ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na niższą półkę, pieczemy ok. 50 min, (sprawdzic na patyczek) ostawiamy do ostygnięcia
    Do suchego, czystego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wlać zimna śmietanę, obr 1 po lekkim zgestnieniu dodać cukier i śmigać az zgęstnieje na sztywnoobr 3 (bez czasu), pod koniec dodać kilka kropli soku z limonki lub cytryny.
    Ciasto po ostygnięciu przeciąć na 2 równe części, spod nawilżyć 1/2 kawy, na to 1/3 bitej śmietany, następnie pokrojone w plasterki banany, na banany kolejna warstwa bitej śmietany, na śmietanę 2 cześć ciasta, nawilżyć pozostałą częścią kawy i na to ostatnia 3 cześć bitej śmietany, gore obsypać kakaem przez sito
    odstawić na uprawomocnienie sie 2-3 h tmrc_emoticons.Dtmrc_emoticons.D albo najlepiej na cala noc

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

tiramisu ale...........inne

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: