Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżkizmielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczkizmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 170 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą.
2. do "Blokada naczynia miksującego" z motylkiem włożyć masło i utrzeć na puszystą masę, obr.1/2-3min, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i dalej utrzeć.
3. Wyjąć motylek i wsypać suche składniki i wymieszać obr.2-3 aż powstaqnie miękka masa
4. Obtaczając dłonie w mące z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporej odległości od siebie, gdyż sporo rosną, delikatnie spłaszczyć dłonią,
5. Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
opcjonalnie
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
A ten cukier do obtaczania ciasteczek potrzebny?????
radekfoto
Lidziu kilka dni temu piekłam ciasteczka są pyszne Mam podobny przepis Twój rownież wypróbuję