thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

polewa

  • 0,5 puszki masy kajmakowej/krówka
  • 50 g orzechów włoskich/pekan

masa sernikowa

  • 1 torebki budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół laski wanilii, wyskrobać środek ;-)
  • 70 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 750 g sera twarogowego w wiaderku do serników, im tłustszy tym lepszy np. delfiko
  • 50-100 g orzechów włoskich lub pekan, ilość w zależności od preferencji

spód

  • 90 g masła
  • 250 g ciasteczek holenderskich /typ digestive, pół daje z czekoladą, pół zwykłych (przy holenderskich)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    polewa
  1. podgrzewam zamkniętą puszkę masy kajmakowej i smaruję górę, sypię orzechami (na zdjęciu jeszcze gwiazdkami czekoladowymi Magic stars żeby Młodej się podobało tmrc_emoticons.-) )

  2. spód i masa sernikowa
  3. - ciasteczka wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i mielimy 10 sek. obr. 10. Masło najlepiej o temp. pokojowej wrzucamy do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i 1 min. temp.45 Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" - jeżeli będzie zimne to dłużej (tak aby była konsystencja mokrego piasku 

    wykładamy blachę posmarowaną wcześniej masłem zawartością i BARDZO mocno ugniatamy

    - orzechy mielimy  w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  do takiego stopnia jaki lubimy (u mnie mocno zmielone bo mam małe Dziecko ) 10 sek. obr. 10 

    - dodajemy wszystkie składniki z listy (masy serowej) w kolejności i mieszamy z kopystką (można bez z motylkiem zrobić). Miksować 2 min. obr. 4 ( do jednorodnej konsystencji) i wylewamy na spód

    Wkładamy do piekarnika na 50 min i pieczemy w 160 stopniach, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze na 20 minut

     

Porady

u mnie tortownica 26 cm 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

sernik z mascarpone i orzechami włoskimi

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: