thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
3h 20min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 25/07/14
zmieniono dnia: 11/08/14

Składniki

dodatkowo 600 g jagód

ciasto kruche

  • 1 łyżek śmietany, gęsta, 18%
  • 2 żółtka kurze
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimne, pokrojone na kawałki
  • 100 g cukru
  • 350 g mąki pszennej

masa serowa

  • 1 kg twarogu, półtłusty
  • 5 jajek kurzych
  • 220 g cukru
  • 1 paczuszek cukier waniliowy, 16 g
  • 200 g śmietany kremówki 30-36%
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto kruche
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypujemy cukier, ustawiamy 10 s/obr.10 w celu zmielenia cukru na cukier puder. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przy pomocy kopystki 40 s/obr. 5. Wyjmujemy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. godzinę

     

    Następnie wyjmujemy je i dzielimy na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3 ciasta. Większą część rozlepiamy na blaszce o wymiarach ok. 33x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 200 stopni ok. 20 min, a mniejszą część wkładamy do lodówki. 

  2. Masa serowa: 

    Wsypujemy cukier i mielimy go na cukier puder 10s/ obr. 10 . Dodajemy resztę składników i mielimy na gładką masę serową (ok. 30 s/obr. 5). 

  3. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową i wysypujemy 2/3 oczyszczonych jagód. Wstawiamy do piekarnika na 20-25 min, 160 stopni i pieczemy bez termoobiegu. Po tym czasie wysypujemy resztę jagód, a z pozostałego ciasta tworzymy krateczkę, którą układamy na górze ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30-35 min, do zarumienienia krateczki. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy piekarnik, studząc w ten sposób sernik. Następnie wyjmujemy ciasto i po jego wystygnięciu chowamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 

Porady

Jagody można zastąpić borówkami

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

sernik z jagodami na kruchym cieście

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?