- TM 6
- TM 5
- TM 31
Składniki
ciasto
- 40 g drożdży
- 80 g cukru
- 220 g wody
- 70 g masła, miękkiego
- 550 g mąki
- 1 jajko całe
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki soli
dodatki
- 1 słoik ulubionych powideł
- 1 białko do posmarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
SILPAT® - mata do pieczenia
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i wyrabiamy czas 2min//"Ciasto" "Blokada naczynia miksującego"
2. Ciasto wyjąć podzielić na 2 porcje. Cienko rozwałkować.
3. Wyciąć prostokąty dowolnych rozmiarów, nałożyć na nie ulubione powidła i przykryć prostokątami ponacinanymi.
4. Boki lekko dociskać, aby góra i spód ciacha zlepiły się.
5. Ciacha posmarować białkiem.
6. Piec ok 0,5h w temp.150 C
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Polecam do tych ciasteczek do środka masę jagodowo-twarożkową. Pycha
Robiłam dziś....bardzo dobre....początkowo ciężko było mi nadać im tak piękny kształt...ale z każdą sztuką byłam coraz bliżej WARTO!! Polecam!!
Dla podpowiedzi: górę nacinamy dość mocno...powinna być mniejsza od dolnej części...i rozciągamy ją żeby otwory były większe...tym specjalnym wałkiem byłoby znacznie łatwiej
Robilam podobne ciacha ale z ciasta francuskiego - z dodatkiem jablek, powidel, twarogu ale nie probowalam z ciasta drozdzowego. Ale nic straconego dodaje do zrobienia pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
O kurcze, Verciu ale tem wałek super! Nigdy takiego nie widziałam ale jak zobaczę to chyba sobie kupię Ręcznie to jednak nie to samo Dzięki za podpowiedź
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, to cos takiego, taki specjalny walek, ale mozna i recznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ja robiłem ręcznie. Wyszły świetne!
Ciekawy przepis Ładnie wyglądają te ciasteczka a ja mam w spiżarni jeszcze całą półkę dżemów i powideł Chętnie je wykorzystam, tylko mam pytanie: czy te nacięcia na warstwie wierzchniej są robione ręcznie (nożem), czy przy pomocy jakiegoś przyrządu? Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?