thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 04/25/13
zmieniono dnia: 02/11/22

Składniki

ciasto

  • 40 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 220 g wody
  • 70 g masła, miękkiego
  • 550 g mąki
  • 1 jajko całe
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatki

  • 1 słoik ulubionych powideł
  • 1 białko do posmarowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania

    1. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i wyrabiamy czas 2min//Ciasto"Ciasto" Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

    2. Ciasto wyjąć podzielić na 2 porcje. Cienko rozwałkować.

    3. Wyciąć prostokąty dowolnych rozmiarów, nałożyć na nie ulubione powidła i przykryć prostokątami ponacinanymi.

    4. Boki lekko dociskać, aby góra i spód ciacha zlepiły się.

    5. Ciacha posmarować białkiem.

    6. Piec ok 0,5h w temp.150 C

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

fantazyjne ciasteczka

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 1, 2014 at 16:56
    5.0

    Polecam do tych ciasteczek do środka masę jagodowo-twarożkową. Pycha tmrc_emoticons.)

  • maja 18, 2014 at 22:47
    5.0

    Robiłam dziś....bardzo dobre....początkowo ciężko było mi nadać im tak piękny kształt...ale z każdą sztuką byłam coraz bliżej tmrc_emoticons.)  WARTO!! Polecam!! 

    Dla podpowiedzi: górę nacinamy dość mocno...powinna być mniejsza od dolnej części...i rozciągamy ją żeby otwory były większe...tym specjalnym wałkiem byłoby znacznie łatwiej tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 29, 2013 at 16:12

    Robilam podobne ciacha ale z ciasta francuskiego - z dodatkiem jablek, powidel, twarogu ale nie probowalam z ciasta drozdzowego. Ale nic straconego dodaje do zrobienia tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • kwietnia 27, 2013 at 07:30

    O kurcze, Verciu ale tem wałek super!  tmrc_emoticons.)  Nigdy takiego nie widziałam ale jak zobaczę to chyba sobie kupię  tmrc_emoticons.)  Ręcznie to jednak nie to samo  tmrc_emoticons.~   tmrc_emoticons.)  Dzięki za podpowiedź  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 27, 2013 at 00:58

    Elu, to cos takiego, taki specjalny walek, ale mozna i recznie tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 26, 2013 at 22:43
    5.0

    Ja robiłem ręcznie. Wyszły świetne! Love

  • kwietnia 26, 2013 at 07:13

    Ciekawy przepis  tmrc_emoticons.)  Ładnie wyglądają te ciasteczka a ja mam w spiżarni jeszcze całą półkę dżemów i powideł  tmrc_emoticons.;)  Chętnie je wykorzystam, tylko mam pytanie: czy te nacięcia na warstwie wierzchniej są robione ręcznie (nożem), czy przy pomocy jakiegoś przyrządu? Pozdrawiam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?