thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 45min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
15 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 650 g maki tortowej lub wroclawskiej typ 500
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży, lub 35 g świeżych
  • 65 g masła
  • 240 g mleko

wypełnienie

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 65 g masła
  • 2 czubate łyżki cynamonu mielonego

polewa

  • 65 g cukru
  • 55 g masła
  • 125 g serka typu Philadelphia, może być inny cream cheese
  • 1 centymetra laski wanilii, lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. odważyć mleko i masło w TM. Podgrzać do 50 st C/ 3 min/ obr.1

     

    2. dodać pozostałe składniki CIASTA 15s/Obr. 7.

     

    3. Następnie 2 min/interwał

     

    4.odstawić na 1 h w ciepłe, spokojne miejsce, aż podwoi swoją objętość

     

    5. rozwałkować na 35x50, najlepiej na macie silikonowej.

     

    wypelnienie:

     

    1. odważyć składniki w TM 10 s/ Obr.4

     

    2. rozsmarować na prostokącie ciasta

     

    3. zrolować ciasto, smarowaniem do środka, przeciąć na 12 kawałków, super to się udaje szpatułką TM.4. (mnie zwykle wychodzi ok 15, zalezy jakie wysokie bedziemy chcieli)

     

    4. położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 23x33, przykryć i odstawić na 30 min

     

    5. nagrzać piekarnik do 200 st C

     

    6. piec 15 min aż zrobią się złote

     

    polewa:

     

    1. zmielić cukier z wanilią 20 s/ Obr 9

     

    2. dodać resztę składników 37 st C/ 2 min./Obr.2

     

    3. polać jeszcze ciepłe cinnamonsy.

     

    SMACZNEGO

     

    4. jeżeli coś wam zostanie na później tmrc_emoticons.;-) to przed podaniem można je podgrzać w mikrofali, odzyskują wtedy świeżość

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

cinnamons

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?