Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 03/09/14
zmieniono dnia: 03/09/14

Składniki

Śliwki

  • 20-30 śliwek węgierek

Beza

  • 2 łyżki mąki kartoflanki, płaskie
  • 150 g cukru
  • 5 białek

Ciasto

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru
  • 250 g masła
  • 400 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności.obr. 5, czas 40 sek.

    Jedą trzecia wyrobionego ciasta wkładamy do lodówki a pozostałą częścią wylepiamy formę do pieczenia.

     

  2. 2. Śliwki umyte, osuszone i wypestkowane, kroimy na połówki. Układamy skórką do dołu na całej powierzchni przygotowanego ciasta.

  3.  

    3.W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy białka i szczyptę soli. Zakładamy motylek.obr. 4 - czas  2-3 min. Kiedy piana jest już ubita dosypujemy po łyżce cukru nadal ubijając obr. 4 - czas  1-2 min. (aż piana będzie  sztywna). Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki mąki kartoflanki i  jeszcze kilka sekund mieszamy.

  4.  

    4. Ubitą piane rozprowadzamy  na  śliwki i całość posypujemy kruszonką zrobioną z  1/3 przygotowanego ciasta z lodówki.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 min.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ciasto ze śliwkami

Wydrukuj:

Komentarze