Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
1h 3min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 2 duże pomarańcze
  • 250 g Migdałów
  • 6 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Pomarańcze umyj, włóż w całości (bez obierania) do garnka z wodą i gotuj przez 45 min. (jeśli pomarańcze mieszczą się w koszyku, można je ugotować w Thermomixie w ok. 1200 g wody, 45 min., temp. 100 st., obr. 1-2).

    2. Wyjmij pomarańcze, pokrój na ćwiartki i jeszcze na pół, pozostaw do ostygnięcia, usuń ewentualne pestki.

    3. Rozgrzej piekarnik do 190 st.

    4. Zmiel migdały w Thermomixie (10 sek., obr. 8 ).

    5. Dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj (3 sek., obr. 4).

    6. Dodaj ostudzone kawałki pomarańczy i zmiel razem (6 sek., obr. 4).

    7. Dodaj jajka, wymieszaj (8 sek., obr. 4).

    8. Przelej do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, upiecz ciasto w piekarniku (190 st., 45-60 min.).

    9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego wystygnięcia.

    10. Ciasto można posypać cukrem pudrem albo oblać polewą czekoladową.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ciasto pomarańczowo-migdałowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 21, 2012 at 21:58
    5.0

    Ciasto jest genialne! Robi furrorę wśród mojej rodziny i znajomych. po każdej imprezie masowo rozsyłam przepis tmrc_emoticons.) Naprawdę polecam, bo jest pyszne!Ja zrobiłam drobna modyfikację i zamiast cukru dodaję miód.