- TM 31
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 350 g mleko 3,2%
- 1 jajko całe
- 3 żółtka kurze
- 120 g cukru
- 70 g drożdży
- 600 g mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g oleju
- 0,5 łyżeczki soli drobnej
kruszonke
- 100 g masła twardego
- 100 g cukru
- 120 g mąki pszennej
dodatki
- 1 jabłko deserowe
- 2 łyżek powidła śliwkowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mleko ,jajka,cukier wyrabiać 2 min,tem. 37st. poz.4-5
nastepnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać 3 min ,poz interwał
ciasto wyłożyć na blaszkę, delikatnie posmarować olejem i wyłożyć cienko pokrojonym jabłkiem i powidłami
mleko, jajka i cukier wyraciać 2min, tem. 37st., obroty 4-5
następnie dodac pozostałe składniki i wyrabiać 3min., obroty - pozycja interwał
ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zapisuję przepis! Zrobiłam z truskawkami i wyszło ekstra, zrobiłam na dużej blaszce, bałam się, że za krótki czas, więc wydłużyłam o chyba 10 minut. Troszkę kleiło się, ale to na początku, bo jedliśmy bardzo świeże poopadało w niektórych miejscach, ale pięknie wyglądało I smakowało wyśmienicie. Dziękuję Autorce za przepis.
Zrobiłam bez punktu 2.
Nie urosło. W smaku ok. Posypalam borowkami
No wlasnie wszystko super ale srodek mi tez opadl
Dziś upiekłam to ciasto, oczywiście tylko wg punktu pierwszego. Piekłam w dużej keksówce (40 cm) wyrosło na wysokość 6 cm. Jestem na rygorystycznej diecie, więc bez kruszonki i owoców. Jest super i tylko dla mnie, bo dla rodziny jak zwykle moje, pięknie prezentuje się na stole i smakuje wybornie, polecam
https://www.przepisownia.pl/wyszukaj?&search=drożdżowe%20inaczej
Niestety nie wyszło, a nie jestem nowicjuszką w pieczeniu. Ciasto wydawało mi się za luźne, może to wina mąki? Rosło pięknie, aż do momentu wyłączenia piekarnika, środek ciasta całkiem opadł.
Wygląda imponująco Czy drożdze dodajecie do mleka, jajek, cukru i podgrzewacie, czy dopiero później wraz z pozostałymi składnikami? I jeszcze pytanie odnośnie oleju - wlewamy do naczynia miksującego czy smarujemy wyrobione już i wylożone na blaszce ciasto?
Ciasto PYSZNE, za każdym razem się udaje.
Koniecznie trzeba poprawić przepis, bo punkt 2 wprowadza w błąd. Powinien być usunięty.
RADA: warto najpierw zrobić kruszonkę, żeby nie myć dwa razy naczynia. Ja kruszonkę robię z mąki krupczatki - jest po prostu smaczniejsza.
Poza tym daję 2 jabłka i więcej powideł.
POLECAM - ciasto jest BOSKIE!!!
Mój pierwszy w życiu drożdżowiec i wyszedł znakomicie. Zamiast białego cukru dałam kokosowy i w ilości o połowę mniejszej.
robiłam już 3 razy w ciągu ostatnich dwóch tygodni
wersja ze śliwkami i jabłkami - troszkę dłużej piekłam.
powróciły wspomnienia smaków z dzieciństwa - Babcia zawsze robiła drożdżowe
Dziękuję za wspaniały przepis.Ciasto jest doskonałe.
Jeśli chodzi o wykonanie to faktycznie punkt 2 to jakiś błąd.Pominęłam go dzięki wcześcniejszym informacjom.
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp.180* C i zostawiłam na 10 min.Następnie uruchomiłam piekarnik i piekłam ciasto przez 30 min w temp 180* C.Wystarczy nawet 20 min.
Moja blacha ma wymiar 24/36 cm.Większa może pogarszyć jakość ciasta gdyż będzie zbyt cienkie.
Gorąco polecam.
Are you sure to delete this comment ?