- TM 5
Składniki
ciasto
- 2 tabliczki czakolady min 60%
- 6 jajek
- 200 g MASŁA 82%
- 50 ml wody
- 200 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 500 g sera do wypieków
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" miksującego wkładamy czekoladę w kawałkach, wodę i masło i ustawiamy czas 3min/70st/obr 1.
2. Masę czekoladową przelewamy do innego naczynia i odstawiamy do przestudzena.
3. Do czystego "Blokada naczynia miksującego" miksującego wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy 3min/obr 4,5.
4. Cały czas miksując zmniejszamy obr 3 i przez otwór w pokrywie powoli dodajemy mąkę.
5. Po 6min ciągłego miksowania, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i ser (wolno) nie przerywając miksowania.
6. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników ciasto przelewamy do uprzednio natłuszczonej tortownicy o śr 24cm.
7. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem około 1h w temperaturze 180 st.
Porady
Można ciasto polać polewą czekoladową, co dodatkowo podnosi jego czekoladowy charakter.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne ciasto, uwielbiane przez wszystkich znika w 2 dni
Przepyszny, przepyszny jeszcze raz przepyszny!!! Szczerze polecam
Pychaaaaa,polecam
Czy można użyć twarogu mielonego do sernika np preziden
Bardzo dobre ciasto. Piekłam 50min z termoobiegiem i się troszkę spaliło tak więc następnym razem będzie piekarnik nastawiony na góra-dół
Bardzo smaczny - trochę jak budyń czekoladowy
Przepyszny, a najlepszy na ciepło
REWELACJA!!! Przepyszne ciasto, coś w rodzaju serniko-brownie. Palce lizać! Zmniejszyłam jedynie ilość cukru do 150 g i dodałam 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego (z TM). Jeden z lepszych serników, jakie zrobiłam i jakie jadłam. POLECAM!
P.S. Czekoladę z masłem i wodą rozpuściłam w małym garnku, żeby nie marnować składników, które, by mogły zostać na ściankach naczynia miksującego
Pyszne
Wczoraj wypróbowane i juz zjedzone
Polecam
Bardzo dobre ciasto.
Godne polecenia chyba na każdą okazję.
Moje dzieci dosłownie je wchłonęły.
Michał