thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
42min
porcja/porcje/porcji
35 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 06/04/13
zmieniono dnia: 15/04/13

Składniki

ciasto czekoladowe:

  • 250 g margaryny
  • 200 g mąki
  • 200 g gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 350 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczysz.

krem

  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • 400 g cukru pudru
  • 1 łyżka łyżeczka esencji waniliowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta czekoladowego:
    1. 1 Do dużej miski przesiej kakao, mąkę oraz sól.
    2. 2 W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  utrzyj za kopystki masło z cukrem 3minuty/obr.3. Z czasem jak składniki łączą się dodaj po kolei jaja oraz esencję waniliową.
    3. 3 Cały czas miksując mokre składniki Ciasto"Ciasto"  dodawaj do nich po łyżce mącznej mieszanki. Mieszaj Ciasto"Ciasto"  aż do powstania gładkiego ciasta.
    4. 4 Podziel ciasto na dwie części, z każdej uformuj kulę, ułóż na oprószonym mąką kawałku papieru do pieczenia, rozwałkuj i zwiń w rulon. Wstaw do lodówki na minimum 1 godz. do schłodzenia.
    5. 5 Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
    6. 6 Wyjmij ciasto z lodówki, rozwiń i za pomocą szklanki lub foremek w dowolnym kształcie wytnij z niego ciasteczka. Gotowe przełóż na przygotowaną blachę i odstaw na ok. 20 min.
    7. 7 Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw do niego ciasteczka i piecz przez ok. 15 min, aż staną się ciemniejsze. Gotowe wyjmij i odstaw na ok. 10 min do przestudzenia.
  1. krem
    1. Za pomocą motylka Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" utrzyj masło ze smalcem obr.3, aż utworzą puszystą, dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i miksuj jeszcze ok. 1 min.
    2. Ostatecznie uformuj ciasteczka
    3. 9 Przewróć połowę ciasteczek do góry nogami i za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego lub łyżki, nałóż na nie po ok. 1-2 łyżeczki kremu. Przykryj białą warstwę pozostałymi ciasteczkami i lekko je przyciśnij. Ciasteczka są gotowe tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ciasteczka Oreo®

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 2, 2019 at 14:16

    Robił ktoś może ciasteczka oreo???? Albo coś robie nie tak albo ten przepis jest jakiś dziwnyStareciasta nie da się rozwałkować bo się rozpadaSad

  • grudnia 22, 2018 at 12:09

    Albo ja coś robie źle, albo coś jest nie tak z tym przepisem. Zrobiłam dwa podejścia i za każdym razem w piekarniku ciastka zlaly się w jeden blat, czy tylko ja tak mam?

  • listopada 2, 2016 at 13:13

    Mnie też intryguje ten smalec a ponieważ jestem ciekawa świata to na pewno je zrobię.

    A tak na marginesie to znam ludzi, którzy jedzą chleb ze smalcem posypany cukremTongue

    nie dałam się namówić na te delicje hehehe ale ciastka zrobię. Dzięki za przepis

  • kwietnia 25, 2013 at 20:43

    Wyglądają bardzo zachęcająco .Dodaję do ulubionych :O i przy najbliższej okazji wypróbuję. A z tą kalorycznością  to nie jest wcale tak źle, w cieście nie ma ani grama cukru ,więc  w kremie może  go być więcej. tmrc_emoticons.;)  Krem ze smalcem? widocznie taki jest przepis. Margaryna czy masło  tez mają sporo kalorii (np. Palma 721 kcal, masło zaś przeciętnie 748kcal - smalec 880 -oczywiście wszystko w 100g). tmrc_emoticons.)  Wypróbuję i będę miała własne zdanie na ten temat. Nie ukrywam, że ten smalec mnie intryguje-więc muszę zrobić te ciasteczka.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

  • kwietnia 25, 2013 at 12:35

    wygląda jak oryginał.Party Party

  • kwietnia 25, 2013 at 12:25

    Pięknie wyglądają! spróbuję!tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 25, 2013 at 12:23
    3.0

    Wyglądają przepysznietmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.-p Tongue" alt=tmrc_emoticons.p src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" width=19 height=20>  Zrobię synowi na urodziny, niech poczęstuje kolegów w pracytmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>

    Marlena Włodarczyk

  • kwietnia 25, 2013 at 12:20

    tmrc_emoticons.)


    apetycznie wygladają

    Olcia

  • kwietnia 25, 2013 at 12:19

    Świetny deser dla dzieci, łatwy do zrobienia. Dorośli też mogą posmakować tych łakociBig Smile

  • kwietnia 25, 2013 at 12:19
    4.0

    Przepis swietnie wygląda.