Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
24
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 22/05/17
zmieniono dnia: 25/07/17
Składniki
Kruche ciasto
- 450 g maka pszennej
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa z galaretką
- 2 galaretki wiśniowe
- 400 g wydrylowanych wiśni
- 800 g wody gorącej
Bita śmietana
- 600 g kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 80 g cieplej wody, (1/4 szklanki)
Kruche z bezą
- 5 białek
- 180 g cukru, (3/4 szklanki )
- 1 łyżeczek soku z cytryny
- 50 g płatków migdałowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do misy "Blokada naczynia miksującego" przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło.30 sek/ obr. 4,
Wyjąć z misy, zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć jedną część ciasta. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec na złoto około 25-30 minut. - Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. do "Blokada naczynia miksującego" zalozyc motylek, 3 min/ obr. 4Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut.
- Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce, aż zacznie tężeć.
- Zimną kremówkę wlac do "Blokada naczynia miksującego" ubić na sztywno z cukrem pudrem,motylek bez czasu / od i do 4 - caly czas patrzec.Do sztywnej śmietany wlać powoli rozpuszczoną ale letnią żelatynę
- Warstwy ciasta (koncowe przygotowanie)
Na kruche ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami i odłożyć do lodówki do stężenia, rozsmarować bitą śmietanę i położyć kruche ciasto z bezą. Żeby beza była chrupiąca (nie wilgotna) ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki.
Kruche ciasto
Kruche z bezą
Warstwa z galaretką
Bita śmietana
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Pyszny i delikatny. Polecam
Oby wszystkie teściowe tak się mściły Pracy trochę jest no konkretne skłądniki ,ale za to zemsta teściowej to niebo w gębie Polecam
Are you sure to delete this comment ?