thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
24 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy

Składniki

Kruche ciasto

  • 450 g maka pszennej
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa z galaretką

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • 800 g wody gorącej

Bita śmietana

  • 600 g kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 80 g cieplej wody, (1/4 szklanki)

Kruche z bezą

  • 5 białek
  • 180 g cukru, (3/4 szklanki )
  • 1 łyżeczek soku z cytryny
  • 50 g płatków migdałowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruche ciasto
  1. Do misy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło.30 sek/ obr. 4,
    Wyjąć z misy, zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć jedną część ciasta. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec na złoto około 25-30 minut.

  2. Kruche z bezą
  3. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć drugą część ciasta. Białka ubić na sztywno z cukrem. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" zalozyc motylek, 3 min/ obr. 4Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na ciasto, posypać na wierzchu płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach około 25-30 minut.

  4. Warstwa z galaretką
  5. Galaretki rozmieszać w 800 ml przegotowanej wody. Odłożyć do schłodzenia. Do zimnej galaretki dodać wydrylowane wiśnie i odłożyć w zimne miejsce, aż zacznie tężeć.

  6. Bita śmietana
  7. Zimną kremówkę wlac do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ubić na sztywno z cukrem pudrem,motylek bez czasu / od i do 4 - caly czas patrzec.Do sztywnej śmietany wlać powoli rozpuszczoną ale letnią żelatynę

  8. Warstwy ciasta (koncowe przygotowanie)
    Na kruche ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami i odłożyć do lodówki do stężenia, rozsmarować bitą śmietanę i położyć kruche ciasto z bezą. Żeby beza była chrupiąca (nie wilgotna) ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZEMSTA TEŚCIOWEJ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: