Składniki
Ciasto
- 180 g herbatników
- 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
Masa serowa
- 3 jajka
- 250 g serka mascarpone
- 250 g serka ricotta
- 120 g cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
Polewa
- 1 słoiczek dżemu jagodowego, do posmarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka i szczyptę soli, ubijać na pianę przez ok. 2 min/obr. 3-4. Białka przełożyć do innego naczynia, a naczynie miksujące przepłukać i wytrzeć do sucha.
Do naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Herbatniki mieszamy z masłem, ustawiając 1 min 30 s/37ºC/obr. 2. Otrzymaną masę przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy na moment do lodówki aby ostygła. Naczynie pukamy i wycieramy do sucha.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier oraz cukier waniliowy, mieszając 5 min/obr. 3.
Zdjąć motylek. Dodać serki mascarpone i rocottę oraz mąkę, mieszać 4 min/obr. 3. Po upływie 3 minut, przez pokrywę dodać wcześniej ubite białka.
Rozsmarować masę na podstawie z herbatników i piec w temperaturze 180-200ºC przez około 30 minut.
Po upieczeniu posmarować ciasto dżemem jagodowym.
Porady
Przed podaniem dobrze jest wsadzić sernik do lodówki, żeby masa serowa mogła dobrze zastygnąć.
Dżem można zastąpić świeżymi jagodami bądź sosem z nich, wykonanym oczywiście w Thermomixie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Sernik pyszny 🙂 użyłam tortownicy o śr 22 cm
Do wypróbowania
Znam ten przepis ale z samà ricottà,wypròbuje i ten wariant.
Zrobiłam wczoraj. Super!
Przepis super....serniczek delikatny i godny polecenia
Przepis wypróbuje z dziewczyną już dzisiaj
Fajny pomysł
Gratuluję -bardzo dobry smak i doskonały pomysł na deser
Ania