thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
8 osoba/osoby
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 03/04/13
zmieniono dnia: 20/04/13

Składniki

Ciasto

  • 180 g herbatników
  • 100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki

Masa serowa

  • 3 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g serka ricotta
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM

Polewa

  • 1 słoiczek dżemu jagodowego, do posmarowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka i szczyptę soli, ubijać na pianę przez ok. 2 min/obr. 3-4. Białka przełożyć do innego naczynia, a naczynie miksujące przepłukać i wytrzeć do sucha.

  2. Do naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Herbatniki mieszamy z masłem, ustawiając 1 min 30 s/37ºC/obr. 2. Otrzymaną masę przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy na moment do lodówki aby ostygła. Naczynie pukamy i wycieramy do sucha.

  3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, cukier oraz cukier waniliowy, mieszając 5 min/obr. 3.

  4. Zdjąć motylek. Dodać serki mascarpone i rocottę oraz mąkę, mieszać 4 min/obr. 3. Po upływie 3 minut, przez pokrywę dodać wcześniej ubite białka.

  5. Rozsmarować masę na podstawie z herbatników i piec w temperaturze 180-200ºC przez około 30 minut.

  6. Po upieczeniu posmarować ciasto dżemem jagodowym.

Porady

Przed podaniem dobrze jest wsadzić sernik do lodówki, żeby masa serowa mogła dobrze zastygnąć.

Dżem można zastąpić świeżymi jagodami bądź sosem z nich, wykonanym oczywiście w Thermomixie. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Włoski sernik pod jagodową pierzynką

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?