- TM 31
Składniki
1 colomba
- 300 gramów mąki tortowej
- 100 gramów maślanka, miekkiego
- 100 gramów cukru
- 80 gramów pomaranczowych skòrek kadryzowanych, przesypanych maka
- 2 skórki z pomarańczy
- 25 gramów drożdży świeżych
- 30 gramów mleka
- 50 gramów letniej wody
- 2 jaja kurze
- 2 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
- szczypta soli
- wanilia, mielona
polewe
- 2 bialka
- 150 gramów cukru
- 1 łyżeczek soku z cytryny
- 60 gramów olejku migdalowego do lukru
- "ziarna" cukru
zabajone
- 4 bialko do smarowania ciasta (zostalo oddzielone od zoltka)
- 80 gramów cukru
- 1 miarka vina Marsala
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wlozyc do naczynia: 30g cukru i skòrke pomaranczowa ( umyta i osuszona), zmielic: 15 sek / od obr 3-10, stopniowo; odlozyc na bok. Wlozyc do naczynia drozdze i mleko: 7 sek / obr 4. Dodac 60g maki: 20 sek / obr 5, zakryc otwòr miarka, zostawic do wyrosniecia na 1 godz. Wyrabiac od obr 3 do obr 5, dodajac 50g letniej wody i 100g maki; wyrabiac: 20 sek / obr 5. Przykryc miarka i zostawic na 1,5 godz. Dodac 2 jaja, 2 zòltka, maslo (prawie plynne), 70g cukru, zmielone wczesniej skòrki i szczypte soli: 10 sek / obr 5. Zostawic na obr 5, dodawac 140g maki i wanilie: 10 sek / obr 5; pòzniej 5 min / "Ciasto" . Dodac skòrki kadryzowane: 20 sek / obr 3. Przelozyc do miski, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 6 godz. Zruszyc kopystka, przelozyc do formy, zostawic do wyrosniecia, az podwoi objetosc. Wlozyc w miedzyczasie do naczynia 2 bialka, sok z cytryny i 150g cukru: 20 sek / obr 3. Pedzelkiem pokryc powierzchnie colomby, az splynie po bokach; ulozyc migdaly i posypac ziarnami cukru. Piec w nagrzanym piekarniku, 15 min / 200°; nastepnie: 40-45 min / 180°. Przygotowac zabajone (wg gustu): zalozyc motylka, ubic zòltka z cukrem: 4 min. / 37° / obr 3. Dodac Marsala, gotowac: 7 min / 70° / obr 3. Wystudzic. Polac tym sosem-kremem, wystudzona colombe.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze