- TM 31
Składniki
Biszkopt - wg ksiazki podstawowej lub jak kto zazwyczaj robi
- 1 biszkopt duzy
- 1 biszkopt maly
Krem
- 1000 gramów śmietany słodkiej
- 150 gramów cukru pudru
- 80 gramów pasty z orzeszkòw pistacjowych, gotowej
Krem maslany
- 100 gramów cukru pudru
- 100 gramów chlodnego masla lub margaryny
Moczenie biszkoptu
- woda zwykla
- cukier puder
- likier limoncello badz inny
Pasta cukrowa ( przynajmniej 3 porcje, w zaleznosci od ilosci dekoracji) - podaje przepis na 1 porcje
- 250 gramów cukru pudru
- 15 gramów glukozy w plynie lub plynnego miodu
- 1/2 bialka, surowego
Dodatki
- kolory spozywcze
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przygotowac 2 biszkopty, jeden wiekszy, drugi mniejszy, wg ksiazki lub wlasnego przepisu. Po wystudzeniu kazdy przekroic na 3 krazki.
Przygotowac krem do przekladania biszkoptòw: smietane i cukier puder podzielic na pòl. Kazda ubic na sztywno ( zalozyc motylek) : 1,5 -2 min / obr 3-4. Polaczyc razem, dodac paste z orzeszkòw pistacjowych, delikatnie wymieszac.
Namoczenie : wymieszac wszystkie skladniki, gotowe.
Pasta cukrowa: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki: ok. 10sek / obr 6. Wyjac, wyrobic rekoma, dopòki nie bedzie mialo konsystencji miekkiej plasteliny, Jesli jest za rzadkie, dodac cukru pudru, jesli za geste - dodac troche bialka. Dekorujac tort, odrywac potrzebna nam ilosc, kolorowac, wyrabiac dobrze rekoma.
Krem maslany: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc podane skladniki: 1min. obr 3. To jest 1 porcja. Do torta potrzebne beda 2-3.
Ozdoby najlepiej przygotowac 1-2 dni wczesniej i zostawic by troche stwardnialy, wyschly.
Skladanie: duzy biszkopt kroimy wzdluz na 3 placki. Na tacke - talerz kladziemy 1 placek, moczymy go wczesniej przygotowana woda z cukrem i likierem, nakladamy nadzienie - krem z orzeszkòw pistacjowych, kladziemy 2 placek, powtarzamy czynnosc, trzeci placek tak samo. Wkladamy do lodòwki. W ten sam sposòb postepujemy z mniejszym biszkoptem. Wyjmujemy duzy biszkopt, smarujemy go po bokach i na wierzchu, kremem maslanym, wkladamy ponownie do lodòwki. Tak samo postepujemy z mniejszym biszkoptem. Trzymamy w lodòwce przez 1,5 - 2 h. W tym czasie kolorujemy spora porcje pasty cukrowej, kolorem wg gustu ( mòj jest jasnozielony, wiosenny), rozwakowujemy na duzy placek ( musi zakryc caly biszkopt, z bokami lacznie). Nie walkowac zbyt cienko, bo sie porwie. Nakladamy na biszkopt, gladzimy wokolo, by nie powstaly faldki i dobrze przylagalo. To samo robimy z mniejszym biszkoptem. Wierzch duzego biszkoptu smarujemy leciutko specjalna galaretka spozywcza, rozpuszczona lub miodem, lub sama woda. Nakladamy na wierzch mniejszy biszkopt. Ukladamy przygotowane wczesniej ozdoby, gotowe. Niektòre ozdoby wykonalam za pomoca foremek, inne recznie. Mozna kolorowac, jak farbkami ( jak ja to zrobilam), tymi samymi kolorami spozywczymi, ktòre uzylismy do kolorowania pasty cukrowej. Smacznego !
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mistrzostwo Świata II
o... mamo!
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
Nic sie nie martw Gabrysiu, nie mysl o suszarkach, mozna i bez Pomysle na malym torcikiem, latwiejszym. Daj mi znac na privie szczegòly, na ile osòb i czy macie jakies szczegòlne gusty
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniczko, piekne dzięki za Twoje chęci pomocy. To będzie małe przyjęcie, więc wystarczy parterowy.
No, ale ja nie mam pojęcia o jakims suszeniu, suszarkach do ozdóbek. Koniec świata! Pomyśl nad czyms łatwym, tak na polskie warunki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Toz ja sama wybieram sie na kurs Ale jak pokoncze moje kursy, to ewentualnie moge zostac szefem slodkich dekoracji Z mila checia podziele sie tym, czego sie naucze Buziaki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ależ nie bądź taka skromna... myślę, że wiele mogłybyśmy się od Ciebie nauczyć ;o)
Zapraszam http://www.przepisownia.pl/content/dekoracje-inspiracje-o-0
;o)
Watek z dekoracjami, to bylaby fajna rzecz Dokladnie wytlumaczone, nowe techniki, zdjecia.... Na przepisowni jest kupe utalentowanych kobietek.... lepienie, klejenie, szydelkowanie.... pieczenie, malowanie... Byloby super Ale na guru, kochanie, to ja sie nie nadaje raczej
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wiecie... chyba założę wątek na forum o dekoracji... nie tylko ciast ;o") Veronika będzie naszym guru ;o)
Zapraszam http://www.przepisownia.pl/content/dekoracje-inspiracje-o-0
;o)
Dziekuje, choc na mistrza to dopiero bede sie uczyc A tak na serio, to torcik swietnie nadaje sie na wszelkie okazje, zmienic kolory, caly "nastròj" dekoracyjny, nawet krem, jaki kto woli i prezentuje sie swietnie Jesli masz ochote, wstaw jakies zdjecie, jak juz bedzie po urodzinach, z mila checia zobacze Twòj pomysl na torcik ? A kiedy urodziny, Twoje ? Jesli mozna wiedziec Pozdrawiam serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ahahahhahhahahahha !!!!!!!! Dobre te szczeki Czasu nie mam za duzo Elu, ale jak dam slowo i przyjme zamòwienie, niech swiat sie wali, a czas musi sie znalezc Wiadomo.... Jeden kurs mam 13-go, wiec za pare dni To bedzie mòj pierwszy kurs w zyciu, jesli chodzi o dekoracje Do tej pory sama sobie radzilam, ale postanowilam sie podszkolic, nauczyc czegos nowego, daleka droga jeszcze do "wyzszej szkoly cukierniczej", jak to mòwi Gabrysia Jeszcze rzezby w czekoladzie, jeszcze kwiatki maslane.... nie wychodza mi jak nalezy.... szkola potrzebna wiec A potem byc moze zadowole meza i zaczne robic wiecej tortòw na zamòwienie, zobaczymy... I podziele sie z Wami dziewczyny, tajemnienicami cukierniczymi
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Are you sure to delete this comment ?