thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Biszkopt - wg ksiazki podstawowej lub jak kto zazwyczaj robi

  • 1 biszkopt duzy
  • 1 biszkopt maly

Krem

  • 1000 gramów śmietany słodkiej
  • 150 gramów cukru pudru
  • 80 gramów pasty z orzeszkòw pistacjowych, gotowej

Krem maslany

  • 100 gramów cukru pudru
  • 100 gramów chlodnego masla lub margaryny

Moczenie biszkoptu

  • woda zwykla
  • cukier puder
  • likier limoncello badz inny

Pasta cukrowa ( przynajmniej 3 porcje, w zaleznosci od ilosci dekoracji) - podaje przepis na 1 porcje

  • 250 gramów cukru pudru
  • 15 gramów glukozy w plynie lub plynnego miodu
  • 1/2 bialka, surowego

Dodatki

  • kolory spozywcze

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Przygotowac 2 biszkopty, jeden wiekszy, drugi mniejszy, wg ksiazki lub wlasnego przepisu. Po wystudzeniu kazdy przekroic na 3 krazki.

    Przygotowac krem do przekladania biszkoptòw: smietane i cukier puder podzielic na pòl. Kazda ubic na sztywno ( zalozyc motylek) : 1,5 -2 min / obr 3-4. Polaczyc razem, dodac paste z orzeszkòw pistacjowych, delikatnie wymieszac.

    Namoczenie : wymieszac wszystkie skladniki, gotowe.

    Pasta cukrowa: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki: ok. 10sek / obr 6. Wyjac, wyrobic rekoma, dopòki nie bedzie mialo konsystencji miekkiej plasteliny, Jesli jest za rzadkie, dodac cukru pudru, jesli za geste - dodac troche bialka. Dekorujac tort, odrywac potrzebna nam ilosc, kolorowac, wyrabiac dobrze rekoma.

    Krem maslany: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc podane skladniki: 1min. obr 3. To jest 1 porcja. Do torta potrzebne beda 2-3.

    Ozdoby najlepiej przygotowac 1-2 dni wczesniej i zostawic by troche stwardnialy, wyschly.

    Skladanie: duzy biszkopt kroimy wzdluz na 3 placki. Na tacke - talerz kladziemy 1 placek, moczymy go wczesniej przygotowana woda z cukrem i likierem, nakladamy nadzienie - krem z orzeszkòw pistacjowych, kladziemy 2 placek, powtarzamy czynnosc, trzeci placek tak samo. Wkladamy do lodòwki. W ten sam sposòb postepujemy z mniejszym biszkoptem. Wyjmujemy duzy biszkopt, smarujemy go po bokach i na wierzchu, kremem maslanym, wkladamy ponownie do lodòwki. Tak samo postepujemy z mniejszym biszkoptem. Trzymamy w lodòwce przez 1,5 - 2 h. W tym czasie kolorujemy spora porcje pasty cukrowej, kolorem wg gustu ( mòj jest jasnozielony, wiosenny), rozwakowujemy na duzy placek ( musi zakryc caly biszkopt, z bokami lacznie). Nie walkowac zbyt cienko, bo sie porwie. Nakladamy na biszkopt, gladzimy wokolo, by nie powstaly faldki i dobrze przylagalo. To samo robimy z mniejszym biszkoptem. Wierzch duzego biszkoptu smarujemy leciutko specjalna galaretka spozywcza, rozpuszczona lub miodem, lub sama woda. Nakladamy na wierzch mniejszy biszkopt. Ukladamy przygotowane wczesniej ozdoby, gotowe. Niektòre ozdoby wykonalam za pomoca foremek, inne recznie. Mozna kolorowac, jak farbkami  ( jak ja to zrobilam), tymi samymi kolorami spozywczymi, ktòre uzylismy do kolorowania pasty cukrowej. Smacznego !

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wiosenna slodycz

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 9, 2013 at 21:18
    5.0

    Mistrzostwo Świata  II  tmrc_emoticons.;)  Love

  • kwietnia 6, 2013 at 08:42

    o... mamo!

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

  • kwietnia 5, 2013 at 10:15

    Nic sie nie martw Gabrysiu, nie mysl o suszarkach, mozna i bez tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Pomysle na malym torcikiem, latwiejszym. Daj mi znac na privie szczegòly, na ile osòb i czy macie jakies szczegòlne gusty tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 4, 2013 at 23:09
    5.0

    Party Love Veroniczko, piekne dzięki za Twoje chęci pomocy.  To będzie małe przyjęcie, więc wystarczy parterowy.


    No, ale ja nie mam pojęcia o jakims suszeniu, suszarkach do ozdóbek. Koniec świata!  Pomyśl nad czyms łatwym, tak na polskie warunki. 

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • kwietnia 4, 2013 at 17:06

    anka25

    veronicab71

    anka25

    Wiecie... chyba założę wątek na forum o dekoracji... nie tylko ciast ;o") Veronika będzie naszym guru ;o)

    Watek z dekoracjami, to bylaby fajna rzecz Big Smile Big Smile Big Smile  Dokladnie wytlumaczone, nowe techniki, zdjecia.... Na przepisowni jest kupe utalentowanych kobietek.... lepienie, klejenie, szydelkowanie.... pieczenie, malowanie...  Byloby super Party Party Party  Ale na guru, kochanie, to ja sie nie nadaje raczej tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)

    Ależ nie bądź taka skromna... myślę, że wiele mogłybyśmy się od Ciebie nauczyć ;o)  Love

    Zapraszam http://www.przepisownia.pl/content/dekoracje-inspiracje-o-0

    Toz ja sama wybieram sie na kurs Big Smile Big Smile  Ale jak pokoncze moje kursy, to ewentualnie moge zostac szefem slodkich dekoracji Big Smile  Z mila checia podziele sie tym, czego sie naucze Big Smile Big SmileBuziaki Love

     

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 4, 2013 at 16:54
    5.0

    veronicab71

    anka25

    Wiecie... chyba założę wątek na forum o dekoracji... nie tylko ciast ;o") Veronika będzie naszym guru ;o)

    Watek z dekoracjami, to bylaby fajna rzecz Big Smile Big Smile Big Smile  Dokladnie wytlumaczone, nowe techniki, zdjecia.... Na przepisowni jest kupe utalentowanych kobietek.... lepienie, klejenie, szydelkowanie.... pieczenie, malowanie...  Byloby super Party Party Party  Ale na guru, kochanie, to ja sie nie nadaje raczej tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)

    Ależ nie bądź taka skromna... myślę, że wiele mogłybyśmy się od Ciebie nauczyć ;o)  Love

    Zapraszam http://www.przepisownia.pl/content/dekoracje-inspiracje-o-0

    ;o)

  • kwietnia 4, 2013 at 16:47

    anka25

    Wiecie... chyba założę wątek na forum o dekoracji... nie tylko ciast ;o") Veronika będzie naszym guru ;o)

    Watek z dekoracjami, to bylaby fajna rzecz Big Smile Big Smile Big Smile  Dokladnie wytlumaczone, nowe techniki, zdjecia.... Na przepisowni jest kupe utalentowanych kobietek.... lepienie, klejenie, szydelkowanie.... pieczenie, malowanie...  Byloby super Party Party Party  Ale na guru, kochanie, to ja sie nie nadaje raczej tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 4, 2013 at 16:43
    5.0

    Wiecie... chyba założę wątek na forum o dekoracji... nie tylko ciast ;o") Veronika będzie naszym guru ;o)

    Zapraszam http://www.przepisownia.pl/content/dekoracje-inspiracje-o-0

    ;o)

  • kwietnia 4, 2013 at 16:38

    wanadek

    Mistrzostwo swiata. Gratuluje talentu tmrc_emoticons.D przepis wyprobuje przy okazji urodzin tmrc_emoticons.D

    Dziekuje, choc na mistrza to dopiero bede sie uczyc Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)   A tak na serio, to torcik swietnie nadaje sie na wszelkie okazje, zmienic kolory, caly "nastròj" dekoracyjny, nawet krem, jaki kto woli i prezentuje sie swietnie tmrc_emoticons.)  Jesli masz ochote, wstaw jakies zdjecie, jak juz bedzie po urodzinach, z mila checia zobacze Twòj pomysl na torcik ? A kiedy urodziny, Twoje ? Jesli mozna wiedziec Big Smile Big Smile  Pozdrawiam serdecznie Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • kwietnia 4, 2013 at 16:32

    ElaK

    Verciu, ale CUDOOO!!!!!!! Kiedy Ty masz czas kobieto lepić takie cudeńka?  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.D  Oczy z orbit wyskakują z zachwytu  tmrc_emoticons.)  A jak skończysz te kursy, to będziemy musiały zainwestować w sztuczną szczękę, bo nam nasze własne rozbiją się o klawiaturę z osłupienia i zachwytu  tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)   tmrc_emoticons.)  

    Masz talent dziewczyno  Party  Gratuluję  Love   tmrc_emoticons.)  

    Ahahahhahhahahahha !!!!!!!! Dobre te szczeki  tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D   Czasu nie mam za duzo Elu, ale jak dam slowo i przyjme zamòwienie, niech swiat sie wali, a  czas musi sie znalezc tmrc_emoticons.)  Wiadomo....  Jeden kurs mam 13-go, wiec za pare dni Big Smile Big Smile   Party Party Party Party Party Party  To bedzie mòj pierwszy kurs w zyciu, jesli chodzi o dekoracje Big Smile Big Smile   Do tej pory sama sobie radzilam, ale postanowilam sie podszkolic, nauczyc czegos nowego, daleka droga jeszcze do "wyzszej szkoly cukierniczej", jak to mòwi Gabrysia tmrc_emoticons.) Jeszcze rzezby w czekoladzie, jeszcze kwiatki maslane.... nie wychodza mi jak nalezy.... szkola potrzebna wiec  tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  A potem byc moze zadowole meza i zaczne robic wiecej tortòw na zamòwienie, zobaczymy... I podziele sie z Wami dziewczyny, tajemnienicami cukierniczymi Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?