thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 04/2/12
zmieniono dnia: 04/11/14

Składniki

dekoracja

  • suszone morele, bez pestek
  • rodzynki sułtanki
  • płatki migdałowe
  • żurawina, suszona

masę bakaliowo-owsianą

  • 1/2 MT koniaku, spirytusu ew. wódki, niekoniecznie
  • 50 g fig, suszonych
  • 50 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 80 g orzechów (włoskich, laskowych )
  • 100 g rodzynek koryntek, można pomieszać z żurawiną
  • 100 g moreli, suszonych

Kruche ciasto

  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko kurze
  • 1 żółtko
  • 180 g masła roślinnego
  • 40-60 g cukru
  • 250 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    dekoracja
  1. z bakalii możemy układać dowolne wzory bezpośrednio na "uklepanej" masie 

  2. Przykładowa dekoracja

  3. ciasta
  4. 1.wszystkie składniki ciasta kruchego umieścić w naczyniu i wyrobić 30 s / obr. 6


    2. rozwałkować na blaszce ok. 24 x 30 cm


    3.piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C

  5. masy bakaliowo-owsianej
  6. 1.morele namoczyć w 1 MT ciepłej przegotowanej wody na ok. 1 godz.


    2.mieszaninę orzechów zmielić w suchym naczyniu 10-15 s / obr.4-5


    3.dodać resztę składników i odciśnięte morele, zmiksować pomagając sobie kopystką 40 s / obr. 6


    4.rozprowadzić od razu na kruchym cieście (najlepiej jeszcze ciepłym), "uklepać" ręką lub łyżką

  7. rozdrobniona masa

  8. gotowa masa, rozprowadzona na kruchym spodzie

Porady

Do mieszaniny orzechów możemy dodać też migdały ( w zależności od upodobań).

Udekorowany mazurek (na samej masie) możemy wstawić na ok.20 min do ciepłego piekarnika (50-70*C) i podsuszyć całość.

Jeżeli nie lubimy "bawić się" w dekoracje możemy posypać tylko posiekanymi orzechami lub migdałami, lub płatkami migdałowymi...

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wielkanocny mazurek ze zdrową, naturalnie słodką masą :)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: