![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6jwq5aez-b619e-718036-cfcd2-tyklw3uk/902a76e1-5e4b-4292-a87f-1338af152359/main/wielkanocny-mazurek-ze-zdrowa-naturalnie-slodka-masa.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6jwq5aez-b619e-718036-cfcd2-tyklw3uk/7bfe9b26-3115-4ea4-9406-ca4b945a8b25/main/wielkanocny-mazurek-ze-zdrowa-naturalnie-slodka-masa.jpg)
Składniki
dekoracja
- suszone morele, bez pestek
- rodzynki sułtanki
- płatki migdałowe
- żurawina, suszona
masę bakaliowo-owsianą
- 1/2 MT koniaku, spirytusu ew. wódki, niekoniecznie
- 50 g fig, suszonych
- 50 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
- 120 g płatków owsianych górskich
- 80 g orzechów (włoskich, laskowych )
- 100 g rodzynek koryntek, można pomieszać z żurawiną
- 100 g moreli, suszonych
Kruche ciasto
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 jajko kurze
- 1 żółtko
- 180 g masła roślinnego
- 40-60 g cukru
- 250 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przykładowa dekoracja
1.wszystkie składniki ciasta kruchego umieścić w naczyniu i wyrobić 30 s / obr. 6
2. rozwałkować na blaszce ok. 24 x 30 cm
3.piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C
1.morele namoczyć w 1 MT ciepłej przegotowanej wody na ok. 1 godz.
2.mieszaninę orzechów zmielić w suchym naczyniu 10-15 s / obr.4-5
3.dodać resztę składników i odciśnięte morele, zmiksować pomagając sobie kopystką 40 s / obr. 6
4.rozprowadzić od razu na kruchym cieście (najlepiej jeszcze ciepłym), "uklepać" ręką lub łyżką
gotowa masa, rozprowadzona na kruchym spodzie
dekoracja
ciasta
masy bakaliowo-owsianej
Porady
Do mieszaniny orzechów możemy dodać też migdały ( w zależności od upodobań).
Udekorowany mazurek (na samej masie) możemy wstawić na ok.20 min do ciepłego piekarnika (50-70*C) i podsuszyć całość.
Jeżeli nie lubimy "bawić się" w dekoracje możemy posypać tylko posiekanymi orzechami lub migdałami, lub płatkami migdałowymi...
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczne a do tego zdrowe świąteczne ciasto.
Eluniu ten mazurek wypróbuje po świętach
bardzo lubię mazurki
a twój wyglada pieknie i smacznie
buźka kochana
![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
mam pytanie- do czego ten spirytus?? bo nie ma nic o tym..../![tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/aw.png)
Masło roślinne można oczywiście zastąpić masłem zwykłym.
komponowałam kiedyś ten przepis z myślą o chłopcu, który nie mógł pić mleka i jego produktów, dlatego w przepisie znalazło się masło roślinne.
Można też zastąpić go margaryną, np. Kasią lub Palmą z murzynkiem...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witam świątecznie![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
mam pytanie, czy można zastapić masło roślinne , masłem zwykłym?
Właśnie zabieram się do robienia
, będę wdzięczna za szybką odpowiedź ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Kasia
Kasia![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Grażynko to zależy w jakiej temperaturze będziesz go przechowywać
jeśli w chłodzie to możesz go upiec już w środę. Ja tak piekę mazurki, w czwartek lukruję i dekoruję, piekę pasztety i mięsa... W piątek sernik i baby drożdżowe... itp Nie zdążyłabym ze wszystkim na ostatnią chwilę
Poza tym od czwartku wieczorami nie ma mnie w domu
Ciebie chyba też?
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu ile dni przed świętami można upiec mazurka? Buziaczki
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Wygląda super i jest zdrowszy niż tradycyjne. Dodaję do ulubionych
.
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
Are you sure to delete this comment ?