Składniki
dekoracja
- suszone morele, bez pestek
- rodzynki sułtanki
- płatki migdałowe
- żurawina, suszona
masę bakaliowo-owsianą
- 1/2 MT koniaku, spirytusu ew. wódki, niekoniecznie
- 50 g fig, suszonych
- 50 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
- 120 g płatków owsianych górskich
- 80 g orzechów (włoskich, laskowych )
- 100 g rodzynek koryntek, można pomieszać z żurawiną
- 100 g moreli, suszonych
Kruche ciasto
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 jajko kurze
- 1 żółtko
- 180 g masła roślinnego
- 40-60 g cukru
- 250 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Przykładowa dekoracja
1.wszystkie składniki ciasta kruchego umieścić w naczyniu i wyrobić 30 s / obr. 6
2. rozwałkować na blaszce ok. 24 x 30 cm
3.piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C
1.morele namoczyć w 1 MT ciepłej przegotowanej wody na ok. 1 godz.
2.mieszaninę orzechów zmielić w suchym naczyniu 10-15 s / obr.4-5
3.dodać resztę składników i odciśnięte morele, zmiksować pomagając sobie kopystką 40 s / obr. 6
4.rozprowadzić od razu na kruchym cieście (najlepiej jeszcze ciepłym), "uklepać" ręką lub łyżką
gotowa masa, rozprowadzona na kruchym spodzie
dekoracja
ciasta
masy bakaliowo-owsianej
Porady
Do mieszaniny orzechów możemy dodać też migdały ( w zależności od upodobań).
Udekorowany mazurek (na samej masie) możemy wstawić na ok.20 min do ciepłego piekarnika (50-70*C) i podsuszyć całość.
Jeżeli nie lubimy "bawić się" w dekoracje możemy posypać tylko posiekanymi orzechami lub migdałami, lub płatkami migdałowymi...
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczne a do tego zdrowe świąteczne ciasto.
Eluniu ten mazurek wypróbuje po świętach bardzo lubię mazurki a twój wyglada pieknie i smacznie buźka kochana
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ja spirytus dodałam do masy bakaliowej Przepis polecam Mazurek pyszny
mam pytanie- do czego ten spirytus?? bo nie ma nic o tym..../
Masło roślinne można oczywiście zastąpić masłem zwykłym. komponowałam kiedyś ten przepis z myślą o chłopcu, który nie mógł pić mleka i jego produktów, dlatego w przepisie znalazło się masło roślinne. Można też zastąpić go margaryną, np. Kasią lub Palmą z murzynkiem...
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Witam świątecznie
mam pytanie, czy można zastapić masło roślinne , masłem zwykłym?
Właśnie zabieram się do robienia , będę wdzięczna za szybką odpowiedź
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
Tak Elu zgadza się, dlatego jestem Ci wdzięczna za pomoc
Grażynko to zależy w jakiej temperaturze będziesz go przechowywać jeśli w chłodzie to możesz go upiec już w środę. Ja tak piekę mazurki, w czwartek lukruję i dekoruję, piekę pasztety i mięsa... W piątek sernik i baby drożdżowe... itp Nie zdążyłabym ze wszystkim na ostatnią chwilę Poza tym od czwartku wieczorami nie ma mnie w domu Ciebie chyba też? Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu ile dni przed świętami można upiec mazurka? Buziaczki
Wygląda super i jest zdrowszy niż tradycyjne. Dodaję do ulubionych .
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
Are you sure to delete this comment ?