Składniki
Nadzienie
- 300 g konfitury morelowej
Czekoladowa polewa
- 100 gramów śmietany 30%
- 130 gramów gorzkiej czekolady
Ciasto
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżek cukru wanilinowego
- 150 g Miękkiego masła, pokrojonego w kawałki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 szczypty soli
- 5 jajek
- 130 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do czystego naczynia miksującego włożyć konfiturę morelową, podgrzać 2 min/90°C/ obr 1. Jeśli w konfiturze znajdują siękawałki owoców, zmiksować 10s/obr. 8
9. Przekroić biszkopt poziomo, tak aby utworzyć dwie warstwy. Pierwszą z nich posmarować około 1/3 konfitury morelowej, ułożyć naniej dugą warst ciasta. Całe ciasto posmarować pozostałą konfiturą. Odstawić na 10 min, aby konfitura stężała.
10. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr 7, kopystką zgarnąć czekoladę ze ścianek na dno naczynia.
11. Dodać śmietnę, podgrzać 4-6 min/50°C/obr. 1
12. Polewę czekoladową rozprowadzić równomirnie na wierzchu i bokach ciasta. Aby polewa dobrze stężała, tort włożyć do lodówki.
1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20s/obr.10, przełożyć do innego naczynia.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C
3. Nałożyć motylek. Rozbić jajka, oddzielić białka, z solą ubić w naczyniu miksującym 4min/ obr.3 aż piana będzie sztywna. Zdjąć motylek, przełożyć pianę do innego naczynia.
4. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr. 7 kopystką zgarnąć czekoladę ze ścianek na dno naczynia.
5. Dodać masło, podgrzać 5 min/50°C/ obr. 1
6. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy i żółtka, wymieszać 10s/obr. 3
7. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 10s/ obr.3. Otrzymaną masę czekoladową delikatnie wymieszać z pianą z białek. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy (26cm), piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Ciasto wyjąć z tortownicy, odłożyć aby całkowicie ostygło.
Nadzienie
Ciasto
Porady
Można podawać z bitą śmietaną.
Jeśli czekolada ma ponad 50% zawartości kakao, należy dodać ok. 30 % śmietany więcej niż podano w przepisie, żeby polewa miałą kremową konsystencję.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smaczny ale mi wyszedł bardzo płaski
Generalnie smaczne, wszyscy chwała.
Po dodaniu przyprawy do piernika i wsadzeniu w prostokątna formę wychodzi piernik bożonarodzeniowy