Składniki
- 500 g białego sera połamanego na kawałki
- 500 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 500 g oleju słonecznikowego do smażenia
- 2 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 20s/obr.7 .Dodać pozostałe składniki (bez oleju) wyrobić 30 s/obr.4 przy pomocy kopystki .W garnku rozgrzać olej .Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 1cm ,szklanką wyciąć koła .W otrzymanych kołach wyciąć o mniejszej średnicy kolejne koła ,tak by powstały równe oponki .Można też wycinać różne kształty w/g własnych pomysłów .Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor .Wyjąć np.widelcem ,następnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Można posypać cukrem pudrem wykonanym w TM .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy zamiast śmietany mozna dac jogurt naturalny w tej samej ilości?
Niestety nie wyszły mi pulchne tylko takie "gnieciuchy", chyba że to zależy od sera, miałam raczej wilgotny niż suchy ser i szczerze to nie zachwyciły mnie te oponki ale być może to wina sera a konsystencja była trochę rzadka ale bałam się dodawać za dużo mąki, żeby nie zepsuć
Chyba zrobiłam coś nie tak bo wyszły trochę gumowe a nie chrupiące.
Super przepis - polecam zrobiłam z pol porcji tylko robiłam na "Ciasto" bo na obrotach 4- jakoś ciasto sie nie skleilo mino ze czas ten sam a proporcji połowa, ale tak to żadnych zastrzeżeń - przepis godny uwagi
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Przepis dokłądnie taki sam jak z książki Thermomixa. Oponki pyszne, puszyste i miękkie i z apetytem zjadłam je nawet dnia następnego. jeśli chodzi o wyrabianie ciasta to TM sobie nie radził na obrotach 4 przeszłam na wyrabianie kłoskiem i dał radę bez problemu. Ja nie lubię bardzo słodkich oponek i dodałam o połowę mniej cukru i jedliśmy bez cukru pudru - były pyszności. Polecam
Oponki przepyszne, udało się na 5+. dobry przepis można testować śmiało. Ja następnym razem dodam tylko więcej cukru.
Oponki przepyszne, udało się na 5+. dobry przepis można testować śmiało. Ja następnym razem dodam tylko więcej cukru.
Bardzo pyszne oponki. Zrezygnowałam jednak ze śmietany, dodając kolejne jajko.
Oponki pyszne, tylko z takiej ilości trudno wyrobić w TM, chyba lepiej podzielić na dwie części.
Tynka
Oponki wg przepisu smażyłam juz dwa razy, z niewielką zmianą, jedno żółtko i jedno jajko (zamiast 2 jajek), zamiast octu - 2 łyżki spisrytusu. Mniam
Are you sure to delete this comment ?