thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 11/17/10
zmieniono dnia: 05/20/22

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g margaryny, do pieczenia, miękkiej
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania cukru wanilinowego, (20 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Krem:
  • 2 łyżki żelatyny
  • 20 g wody, ciepłej
  • 500 g śmietany 30%, schłodzonej
  • 300 g ser, ka homogenizowanego
  • 50 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
  • Polewa:
  • 50 g margaryny, do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki kakao, gorzkiego
  • 20 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
    2. Do naczynia miksującego włożyć margarynę, jajka i cukier, utrzeć 1 min/obr. 2.
    3. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 2 min/obr. 3.
    4. Wylać do natłuszczonej formy (20x25 cm), piec 30-40 min.
    5. Po wystudzeniu ciasto przekroić w poziomie na dwa płaty. Krem:
    6. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
    7. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    8. Wlać schłodzoną śmietanę, ubić 1 min/obr. 3.
    9. Dodać żelatynę, serek homogenizowany i cukier puder, wymieszać 30 s/obr. 2.
    10. Powstały krem rozprowadzić na dolnym płacie ciasta, przykryć drugim. Polewa:
    11. Do naczynia miksującego włożyć składniki na polewę, podgrzewać 2 min/100ºC/obr. 1.
    12. Ciepłą polewą polać ciasto.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

W-Z

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 23, 2021 at 10:01
    3.0

    Jak dla mnie przepis super! Martwiłam się troszkę, ponieważ w trakcie przygotowania zaczęłam czytać komentarze tmrc_emoticons.D
    Zmieniłam jedynie opcje z żelatyna - rozrobilam ją w zimnej wodzie, po rozpuszczeniu odstawiłam na chwilkę. Następnie wstawiłam do ciepłej kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu szybko wlałam pod koniec mieszania kremu.
    Gotowe przełożone, ciasto włożyłam na noc do lodówki.
    Polecam tmrc_emoticons.)

  • listopada 15, 2020 at 13:22
    1.0

    Nie polecam. Ciasto się rozpada.

  • marca 11, 2019 at 16:32
    3.0

    Smakuje nie źle...... Ale do prawdziwej w-z to daleko.

  • lutego 5, 2019 at 10:27
    5.0

    Ciasto wychodzi pyszne, po małych modyfikacjach. Proponuję biszkopt naponczować(około szklanka wody z cytryną+ rum). Do masy należy dodać żelatynę, rozpuścić w wodzie, a nastepnie wymieszac z mała ilością ubitej śmietany i dopiero dodać do masy. Polewę najlepiej zrobić z czekolady: 1/2 mleczna + 1/2 gorzka+ 2 lub 3 łyżki mleka- rozpuścic

  • września 9, 2018 at 20:41

    Moi drodzy Warszawska z ulicy chmielnej dawnej Rutkowskiego krem był bez sera .

  • kwietnia 22, 2018 at 01:36
    4.0

    ciasto dobre, ale... biszkopt wyszedł mi trochę suchy dlatego po przekrojeniu nasączyłam ponczem. Może to być wina pieczenia, bo nie do końca piekarnik mnie słucha, ale generalnie ładnie wyrósł. Robiłam w tortownicy 26cm. Jednak krem niestety rzeczywiście nie do końca udany. Tak jak pisali niektórzy komentatorzy trochę zbyt wodnisty. Chociaż nie używałam żelatyny (jak w przepisie), a śmietan fix. Kolejnym razem zrobię jednak z żelatyną dla porównania. Pomimo tego ciasto w smaku dobre a będzie może jeszcze lepsze jak biszkopt nasiąknie trochę od kremuWink

  • stycznia 12, 2018 at 13:42

    Ciasto wyszło idealne, krem mega puszysty tylko zwiększyłam czas przy ubijaniu śmietany bo ten przepisu był zdecydowanie za krótki jak na taką ilość kremu. Teraz ciasto się chłodzi, dam znać jak smakuje tmrc_emoticons.)

  • stycznia 6, 2018 at 21:00

    Dość długo szukałam takiego przepisu , często ciasto z innych przepisów nie wychodziło, ale z tego się udało. Masę muszę jeszcze rozgryźć, wyszła odrobiną za rzadka.

  • maja 11, 2017 at 20:37

    Ciasto pyszne. Wszystko wyszło. Nie mialam serka homogenizowanego, więc dałam mielony ser biały. Polewę zrobilam z 2 porcji, pycha. Polecam.

  • marca 2, 2017 at 20:57

    witam czy ktoś robił to na większej blaszce?

    Wyjdzie jak zrobię podwójnie ?

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: