Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
20
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 20/05/22
Składniki
- Ciasto:
- 200 g margaryny, do pieczenia, miękkiej
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania cukru wanilinowego, (20 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Krem:
- 2 łyżki żelatyny
- 20 g wody, ciepłej
- 500 g śmietany 30%, schłodzonej
- 300 g ser, ka homogenizowanego
- 50 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
- Polewa:
- 50 g margaryny, do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao, gorzkiego
- 20 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę, jajka i cukier, utrzeć 1 min/obr. 2.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać 2 min/obr. 3.
- Wylać do natłuszczonej formy (20x25 cm), piec 30-40 min.
- Po wystudzeniu ciasto przekroić w poziomie na dwa płaty. Krem:
- Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać schłodzoną śmietanę, ubić 1 min/obr. 3.
- Dodać żelatynę, serek homogenizowany i cukier puder, wymieszać 30 s/obr. 2.
- Powstały krem rozprowadzić na dolnym płacie ciasta, przykryć drugim. Polewa:
- Do naczynia miksującego włożyć składniki na polewę, podgrzewać 2 min/100ºC/obr. 1.
- Ciepłą polewą polać ciasto.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Jak dla mnie przepis super! Martwiłam się troszkę, ponieważ w trakcie przygotowania zaczęłam czytać komentarze
Zmieniłam jedynie opcje z żelatyna - rozrobilam ją w zimnej wodzie, po rozpuszczeniu odstawiłam na chwilkę. Następnie wstawiłam do ciepłej kąpieli wodnej. Po całkowitym rozpuszczeniu szybko wlałam pod koniec mieszania kremu.
Gotowe przełożone, ciasto włożyłam na noc do lodówki.
Polecam
Nie polecam. Ciasto się rozpada.
Smakuje nie źle...... Ale do prawdziwej w-z to daleko.
Ciasto wychodzi pyszne, po małych modyfikacjach. Proponuję biszkopt naponczować(około szklanka wody z cytryną+ rum). Do masy należy dodać żelatynę, rozpuścić w wodzie, a nastepnie wymieszac z mała ilością ubitej śmietany i dopiero dodać do masy. Polewę najlepiej zrobić z czekolady: 1/2 mleczna + 1/2 gorzka+ 2 lub 3 łyżki mleka- rozpuścic
Moi drodzy Warszawska z ulicy chmielnej dawnej Rutkowskiego krem był bez sera .
ciasto dobre, ale... biszkopt wyszedł mi trochę suchy dlatego po przekrojeniu nasączyłam ponczem. Może to być wina pieczenia, bo nie do końca piekarnik mnie słucha, ale generalnie ładnie wyrósł. Robiłam w tortownicy 26cm. Jednak krem niestety rzeczywiście nie do końca udany. Tak jak pisali niektórzy komentatorzy trochę zbyt wodnisty. Chociaż nie używałam żelatyny (jak w przepisie), a śmietan fix. Kolejnym razem zrobię jednak z żelatyną dla porównania. Pomimo tego ciasto w smaku dobre a będzie może jeszcze lepsze jak biszkopt nasiąknie trochę od kremu
Ciasto wyszło idealne, krem mega puszysty tylko zwiększyłam czas przy ubijaniu śmietany bo ten przepisu był zdecydowanie za krótki jak na taką ilość kremu. Teraz ciasto się chłodzi, dam znać jak smakuje
Dość długo szukałam takiego przepisu , często ciasto z innych przepisów nie wychodziło, ale z tego się udało. Masę muszę jeszcze rozgryźć, wyszła odrobiną za rzadka.
Ciasto pyszne. Wszystko wyszło. Nie mialam serka homogenizowanego, więc dałam mielony ser biały. Polewę zrobilam z 2 porcji, pycha. Polecam.
witam czy ktoś robił to na większej blaszce?
Wyjdzie jak zrobię podwójnie ?
Are you sure to delete this comment ?