thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 35min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Poncz

  • alkohol pozostały ze śliwek
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół szklanki wody

Dekoracje

  • 50 gramów masła
  • 100 gramów Czekolady gorzkiej
  • dekoracje jakie akurat były w domku
  • 100 gramów czekolady gorzkiej-rozdrobnionej
  • pół litra śmietany 36%,2 śmietan-fixy,2 łyżki cukru

Krem

  • 1/2 kilograma suszonych śliwek
  • 300 ml. wódki
  • 250 gramów masła
  • 200 gramów nutelli
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki alkoholu

Biszkopt

  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 czubatych łyżeczek mąki [130 gramów]
  • 6 jajek
  • 6 czubatych łyżeczek cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej namaczamy śliwki w alkoholu i pieczemy biszkopt.DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkladamy białka ubijamy z motylkiem 3 min/obr.4.Nastawiamy na kolejne 2 min./obr.4 dodajemy powoli cukier.Ustawiamy kolejną 1min./obr 4 dodajemy po 1 żółtku.Kolejne ustawienie 1min./obr.1 powoli dodajemy mąkę z proszkiem i kakao.Pieczemy w tortownicy wyłożonej papierem[tylko dno]2 6cm 35min. w 170 stopniach.

    Następnego dnia kroimy śliwki ,wyładamy na sitko.Masło umieszczamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozdrabniamy10sek./obr.4.Nakladamy motylek 30sek/obr.4 ,zgarniamy ze ścianek,dodajemy nutellę i kakao, ustawiamy na 30 sek./obr4 .Wlewamy alkohol i wkładamy śliwki 20sek./obr1[śliwki trochę się poprzyklejaly do motylka ,ale łatwo dały się powyciągać.Tak przygotowny krem dzielimy na 2 porcje smarujemy 2 wcześniej nasączone ponczem blaty tortu.Wierzch tortu i boczki smarujemy ubitą śmietaną z śmietanfixami i cukrem.WBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieszczamy wszystkie składniki na krem śmietanowy,nakładamy motylek obr.3.Czasu nie ustawialam patrzyłam aby wyszła sztywna pianka.Nie zdążyłam nawet zobaczyć ,bo się bardzo szybko ubiło.Ubitą śmietaną smarujemy złożony torcik.

    WBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozdrabniłam czekoladę  4sek./0br 4.Wykorzystałam ją do obsypania boków tortu

    W gorącej kąpieli roztopiłam drugą czekoladę i masło -wykorzystalam do zrobienia napisu.Włożyłam do worka w którym obcielam róg i wyciskałam ułożony wcześniej wierszyk:PRZEPISOWNIA MA 3 LATKA,WIEDZĘ WIĘKSZĄ NIŻ MOJA BABKA,PRZEPISÓW PONAD 3 TYSIĄCE,WSZYSTKIE PYSZNE I SYCĄCE .Nie jestem profesjonalistą dlatego to nie wyszło zbyt ładnie.Do dekoracji użylam cukrową różę i pudrowe serduszka

Porady

Śliwki najlepiej kalifornijskie[pięknie,, wypijają,, alkohol].Pozostały alkohol po namaczaniu dodajemy do ponczu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Urodzinowy tort ,, przepisowni ,,

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: