thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
14 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 30/05/14

Składniki

  • 70 g cukru
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego
  • 40 g mąki
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • Krem serowy
  • 250 g twarogu, chudego
  • 500 g serka homogenizowanego, truskawkowego, light
  • 60 g żelatyny
  • 200 g wody
  • 200 g jogurtu naturalnego, (1,5%)
  • 250 g truskawek, pokrojonych w plasterki
  • 2 jajka
  • Biszkopt

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie


    1. Biszkopt: Założyć motylek.

    2. Oddzielić białka od żółtek, umieścić białka, cukier i cukier wanilinowy w naczyniu miksującym, ubić pianę 1,5 min/obr. 4.

    3. Dodać powoli żółtka przez otwór w pokrywie, bezpośrednio na obracające się noże.

    4. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać 10 s/obr. 3.

    5. Zdjąć motylek.

    6. Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (Ø 26 cm) i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 12-15 min/temp. 175°C.

    7. Wyjąć biszkopt z formy, położyć na blacie kuchennym, ostrożnie ściągnąć papier i pozostawić do ostygnięcia.

    8. Wypłukać naczynie miksujące. Krem serowy:

    9. Do naczynia miksującego włożyć twaróg i serek homogenizowany, wymieszać, aż powstanie kremowa masa 30 s/obr. 5.

    10. W innym naczyniu rozpuścić żelatynę w 200 g ciepłej wody i wraz z jogurtem dodać do naczynia miksującego, wymieszać 1 min/obr. 4.

    11. Odłożyć 12-16 plasterków truskawek do dekoracji, pozostałe truskawki dodać do masy serowej, wymieszać 5 s/ Wsteczne/obr. 4.

    12. Biszkopt powtórnie umieścić w formie i zalać masą serową.

    13. Udekorować plasterkami truskawek, włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny lub pozostawić na noc w chłodnym miejscu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort truskawkowo-serowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 10, 2025 at 03:28

    Wow, wygląda pysznie! Zdecydowanie wypróbuję ten przepis. Szybkie mieszanie to plus. Przypomina mi to szybkie refleksy, których potrzebujesz, aby wykonać idealne lądowania w Snow Rider 3d - szybkość i precyzja są kluczowe! Dzięki za udostępnienie.

  • marca 5, 2017 at 13:49
    4.0

    Dobre ale bez rewelacji.

  • czerwca 3, 2014 at 09:02
    5.0

    Wczoraj była degustacja przez szersze grono. Wszystkim smakował, choć dla niektórych był mało słodki. Dla mnie w sam raz. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • czerwca 2, 2014 at 09:43
    5.0

    Zrobiłam, ale wydaje mi się, że podana ilość żelatyny jest pomyłką. 60 g żelatyny to są trzy opakowania jakie kupujemy w sklepie. Ja dałam 3 łyżeczki i mniej wody do rozpuszczenia. Wszystko pięknie stężało w lodówce. Na wierzch wylałam jeszcze truskawkową galaretkę. Dziś będzie konsumpcja i ocena smakowa. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • maja 30, 2014 at 12:07
    5.0

    Przepis ten w założeniu powinnien być dość dietetyczny tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam Mixi

  • maja 30, 2014 at 11:46
    5.0

    Faktycznie, brakuje w kremie cukru. Może to serek truskawkowy ma go w sobie i nie trzeba już dosładzać? Najlepiej go spróbować i według swojego gustu ewentualnie dosłodzić. Będę próbować. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • maja 26, 2013 at 17:26

    Ojoj pyszności  tmrc_emoticons.D zrobię napewno  tmrc_emoticons.D juz nie moge się doczekać kiedy sie pojawią truskaweczki tmrc_emoticons.D

  • maja 26, 2013 at 13:32

    a dodajemy jakis cukier do sera....tak jakos mało słodko tmrc_emoticons.)

     

     

    radekfoto

  • maja 26, 2013 at 10:20

    Ale pysznie wyglada tmrc_emoticons.D zrobie jak beda juz truskaweczki tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile