Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Biszkopt makowy:
- 250 g maku
- 200 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżka konfitury z róży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 kropli aromatu migdałowego, do ciast
- Krem:
- 400 g masła, miękkiego
- 200 g cukru pudru, (tab. 1 str. 5)
- 3 żółtka
- 50 g kakao, gorzkiego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Biszkopt makowy:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. - Do naczynia miksującego wsypać mak, zemleć 50 s/obr. 9, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Założyć motylek .
- Oddzielić białka od żółtek. Do czystego naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywna pianę 3 min/obr. 3.
- Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min/obr. 3.
- Dodać łyżkę konfitury z płatków róży, łyżeczkę proszku do pieczenia, aromat migdałowy, zmielony mak i połowę orzechów, wymieszać 15 s/obr. 2.
- Przelać do natłuszczonej tortownicy (Ø 24 cm), piec 40-50min.
Krem: - Do naczynia miksującego włożyć masło i cukier puder, utrzeć 2 min/obr. 2.
- Dodać pozostałe składniki, utrzeć 1 min/obr. 3.
Przygotowanie tortu: - Ciasto przekroić w poprzek na dwa płaty, dolny posmarować 2/3 kremu, przykryć górnym płatem. Górę i boki posmarować pozostałym kremem, całość obsypać drugą połową rozdrobnionych orzechów.
- Biszkopt makowy:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Chyba nie dostane wyjasnienia... bo jest juz grudzien
;o)
Ale na tym zdjęciu to chyba nie jest ten tort? Tam w masie jest kakao a na zdjęciu masa jest różowa. Więc gdzie tkwi błąd w przepisie czy w zdjęciu? Proszę o wyjasnienie.
;o)