Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 10min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- Masa śmietankowa:
- 200 g wody
- 100 g cukru
- 850 g gruszek, pokrojonych w ćwiartki, obranych i wydrążonych
- 5 łyżeczek żelatyny
- 400 g śmietany 30%, schłodzonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr.3.
- Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr. 3.
- Dodać resztę składników, wymieszać 30 s/obr. 2.
- Przelać do natłuszczonej tortownicy, piec 40-45 min. Masa śmietankowa:
- Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać cukier, dodać gruszki, gotować 15 min/Varoma/ "Obroty wsteczne" / "Mieszanie" . Odcedzić, zachowując syrop.
- Żelatynę rozpuścić w syropie.
- Kilka kawałków gruszek pokroić w plasterki i odłożyć, pozostałe zmiksować, 5 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Na noże w czystym i suchym naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać śmietanę, ubić ok. 1 min/obr. 3.
- Dodać połowę syropu z żelatyną i rozdrobnione gruszki, wymieszać 10 s/obr. 3. Przygotowanie tortu:
- Biszkopt przeciąć na dwa płaty, jeden odstawić.
- Masę wyłożyć na biszkopt, udekorować pokrojonymi gruszkami i polać pozostałym syropem z żelatyną. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do stężenia masy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Gorąco polecam, pyszne ciasto, zgodnie z radą zamieniłam śmietanę na jogurt gęsty (ja dodałam grecki) ze "śnieżką". Biszkopty przełożyłam kremem i posmarowałam konfiturą żurawinową- przełamała słodki smak.
Dobre i szybko zniknęło
Właśnie zrobiłam. Chłodzi się. Zmieniłam tylko śmietanę na jogurt "gęsty" Bakoma. Za to dodałam jeszcze 1 "Śnieżkę". Odłożoną 1 ćwiartkę gruszki, drobno pokroiłam i dodałam do kremu. Krem rewelka. Moja Mama uwielbia tort gruszkowy. Jutro okaże się, czy sprawiłam jej radość. Dziekuję za pomysł.
Wykorzystalam obie połówki biszkoptu. I blat posmarowałam 2/3 kremu. Resztę położyłam na II. Dopiero wtedy polałam syropem z żelatyną.
Właśnie zrobiłam. Chłodzi się. Zmieniłam tylko śmietanę na jogurt "gęsty" Bakoma. Za to dodałam jeszcze 1 "Śnieżkę". Krem rewelka. Pomysł fajny. Moja Mama uwielbia tort gruszkowy. Jutro okaże się, czy sprawiłam jej radość. Dziekuję za pomysł.
Czyli druga część biszkoptu jest nie wykorzystana?