Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/13
Składniki
- 3 łyżki cukru pudru, (tab. 1 str.5)
- 750 g śmietany 30%, schłodzonej
- 50 g wody, ciepłej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g wódki, lub rumu
- 2 łyżeczki cukru
- 450 g wiśni, drylowanych
- 100 g wody
- Bita śmietana:
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 150 g cukru
- 150 g masła, miękkiego
- 100 g Czekolady gorzkiej, w kawałkach
- 6 jajek
- Ciasto:
- wiśnie, w syropie do dekoracji
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Oddzielić białka od żółtek, białka umieścić w naczyniu miksującym, ubić na pianę, 5 min/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
- Zdjąć motylek .
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 15 s/obr. 10.
- Dodać masło, cukier, cukier wanilinowy i żółtka, utrzeć 2 min/obr. 3.
- Dodać pianę z białek, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać 1 min/obr. 4.
- Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy (Ø 24), piec w rozgrzanym piekarniku około 45-50 min. Bita śmietana:
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć wiśnie i cukier, gotować 7 min/100ºC/obr. "Mieszanie" .
- Wiśnie odcedzić przez koszyczek, zachowując sok. Do soku dolać alkohol, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać schłodzoną śmietanę, ubić około 2-3 min/obr. 4, podczas ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać 15 s/obr. 2. Przygotowanie tortu:
- Ciasto przeciąć na trzy płaty, każdy z nich nasączyć mieszanką soku i alkoholu. Przełożyć bitą śmietaną i wiśniami. Pozostałą bitą śmietaną posmarować boki i górę tortu. Udekorować wiśniami z syropu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Dobre ciasto
czy mozna uzyc wisnie ze sloika/
przepis smakowity dodam do kolekcji świątecznej
Are you sure to delete this comment ?