thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 20/10/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kremy:
  • 250 g chałwy królewskiej lub waniliowej
  • 500 g mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • 2 żółtka
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (200 g)
  • 1 kostka margaryny, miękkiej, pokrojonej na kawałki (250 g)
  • 50 g spirytus
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • bezy, małe, około 30 sztuk
  • 200 g płatków migdałowych, do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
    2. Do naczynia miksującego założyć motylek.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
    4. Dodać żółtka, cukier i kakao, ubić 2 min/obr. 3.
    5. Dodać resztę składników, wymieszać 30 s/obr. 2.
    6. Przelać do natłuszczonej tortownicy, piec 40-45 min.

    Kremy:
    1. Do naczynia miksującego włożyć chałwę, rozdrobnić 2 s/obr. 4, przełożyć do innego naczynia.
    2. Założyć motylek.
    3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ugotować budyń 5 min/100ºC/obr. 3, zdjąć motylek. Budyń przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
    4. Do naczynia miksującego włożyć masło i margarynę, utrzeć 30 s/obr. 3.
    5. Założyć motylek.
    6. Dodać spirytus i dodawać porcjami budyń, wymieszać 1 min/obr. 3, połowę kremu przełożyć do innego naczynia.
    7. Do kremu pozostałego w naczyniu miksującym dodać rozdrobnioną chałwę, wymieszać (nie zdejmując motylka) 15 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
    8. Do naczynia miksującego włożyć pozostały krem, czekoladę roztopić w rondelku, dodać do naczynia miksującego, wymieszać (nie zdejmując motylka) 30 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
    9. Z każdego z kremów odłożyć po 3 łyżki i wymieszać w oddzielnym naczyniu.

    Przygotowanie tortu:
    1. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwa płaty.
    2. Na dolnym płacie rozprowadzić jasny krem, na kremie ułożyć bezy. Na bezach rozprowadzić ciemny krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.
    3. Całość posmarować mieszanką kremów i obsypać płatkami migdałowymi.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort chałwowo- bezowy

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: