Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 20/10/10
zmieniono dnia: 29/11/11
Składniki
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 120 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Kremy:
- 250 g chałwy królewskiej lub waniliowej
- 500 g mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 2 żółtka
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki (200 g)
- 1 kostka margaryny, miękkiej, pokrojonej na kawałki (250 g)
- 50 g spirytus
- 100 g gorzkiej czekolady
- bezy, małe, około 30 sztuk
- 200 g płatków migdałowych, do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Biszkopt:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC.
2. Do naczynia miksującego założyć motylek.
3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
4. Dodać żółtka, cukier i kakao, ubić 2 min/obr. 3.
5. Dodać resztę składników, wymieszać 30 s/obr. 2.
6. Przelać do natłuszczonej tortownicy, piec 40-45 min.
Kremy:
1. Do naczynia miksującego włożyć chałwę, rozdrobnić 2 s/obr. 4, przełożyć do innego naczynia.
2. Założyć motylek.
3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ugotować budyń 5 min/100ºC/obr. 3, zdjąć motylek. Budyń przełożyć do innego naczynia, wystudzić.
4. Do naczynia miksującego włożyć masło i margarynę, utrzeć 30 s/obr. 3.
5. Założyć motylek.
6. Dodać spirytus i dodawać porcjami budyń, wymieszać 1 min/obr. 3, połowę kremu przełożyć do innego naczynia.
7. Do kremu pozostałego w naczyniu miksującym dodać rozdrobnioną chałwę, wymieszać (nie zdejmując motylka) 15 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
8. Do naczynia miksującego włożyć pozostały krem, czekoladę roztopić w rondelku, dodać do naczynia miksującego, wymieszać (nie zdejmując motylka) 30 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
9. Z każdego z kremów odłożyć po 3 łyżki i wymieszać w oddzielnym naczyniu.
Przygotowanie tortu:
1. Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwa płaty.
2. Na dolnym płacie rozprowadzić jasny krem, na kremie ułożyć bezy. Na bezach rozprowadzić ciemny krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.
3. Całość posmarować mieszanką kremów i obsypać płatkami migdałowymi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Mixi:co to znaczy potem odliczac 5 min?
na jaką tortownicę przygotowany jest biszkopt?
Bardzo ciekawy przepis. Tort bardzo wyborny. Z całą pewnością wrócę do tego przepisu, zastanawiałam się też nad małą modyfikacją żeby zamiast bezików dodać namoczone w kawie biszkopty.
rewelacyjny smak ...
pyszny!!!
Dobre ciastko, cociaz nastepnym razez sprobuje bez alkoholu
Pyszny! Zrobiłam bez spirytusu - nasączyłam gorzką mocną hernatą. Polecam ten przepis
Tort wyszedl pyszny ale jak dla mnie ten alkohol nie jest potrzebny i nastepnym razem zrobie bez
Jestem początkującym użytkownikiem, ale podjęłam wyzwanie. Tort będą jeść dzieci,więc zrezygnowałam ze spirytusu. Biszkopt zbliżyłam wodą z aromatem waniliowym,żeby nie był suchy. Rewelacja! Warto go przygotować, jest pyszny!
Niedługo moje urodziny - tym razem zrobię ten tort
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi