- TM 5
Składniki
Do ozdoby
- 1 łyżeczek kakao
- 1 łyżeczek cukru pudru
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 150 g śmietany kremówki 30%
- 200 g gotowego kajmaku
- 15 daktyli suszonych
Beza
- 4 białka z jajek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczki octu winnego
- szczypty soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zmieszać łyżeczkę cukru z łyżeczką kakao, przesiać przez sito nad blatem bezy. Na środek bezy można położyć 2 daktyle oraz 2 orzechy do dekoracji.
Życzę Smacznego
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić śmietanę kremówkę, ubić (2 min. obr. 4)
Ubitą śmietnę przełożyć do miseczki. Umyć "Blokada naczynia miksującego" i wrzucić do niego mase kajmakową oraz serek mascarpone, wymieszać za pomocą "Mieszanie" (2 min. obr. 4). Do wymieszanej masy dodać ubitą śmietankę i za pomocą "Mieszanie" połączyć składniki (2 min. obr.4) Do powstałej masy dodać daktyle pokrojone w kostkę i wymieszać drewnianą łyżką. Tak powstałą masę przełożyć na bezę i przykryć drugim blatem bezy.
Powstały tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Na papierze do pieczenia odrysować 2 krążki średnicy 24cm.
Daktyle pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i odstawić.
Oddzielić białka od żółtek, białka przełożyć do "Blokada naczynia miksującego" i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (3 min. obr. 3) Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu, oraz stopniowo dodawać cukier (w trakcie ubijania). Do ubitej piany z białek dodać wcześniej pokrojone daktyle i wymieszać "Mieszanie" . Tak przygotowaną masę bezową wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć w nagrzanym piekarniku do 220 stopni, 45 minut (Przy uchylonych drzwiach od piekarnika).
Dekoracja
Krem
Bezy
Porady
Jeśli nie mieszczą nam się 2 blaty na jednym papierze. Możemy piec bezy razem na dwóch papierach z tym, że prosze włączyć termoobieg i zmniejszyc temperaturę do 180 stopni.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Myślę, że to zależy kto jaką chce dużą bezę. Mi zdecydowanie 4 jaja wystarczą
Moja beza jest z 6 białek i 300 g cukru, a sprawdzona metoda suszenia: termoobieg przez 15 minut 180 stopni i 2 godziny 150. najczęściej robię ja "na noc" i programuję piekarnik, żeby sam się wyłączył.