Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 45min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Do ozdoby

  • 1 łyżeczek kakao
  • 1 łyżeczek cukru pudru

Krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 200 g gotowego kajmaku
  • 15 daktyli suszonych

Beza

  • 4 białka z jajek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczki octu winnego
  • szczypty soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Dekoracja
  1. Zmieszać łyżeczkę cukru z łyżeczką kakao, przesiać przez sito nad blatem bezy. Na środek bezy można położyć 2 daktyle oraz 2 orzechy do dekoracji.

     

     

    Życzę Smacznego tmrc_emoticons.;)

  2. Krem
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić śmietanę kremówkę, ubić (2 min. obr. 4)

    Ubitą śmietnę przełożyć do miseczki. Umyć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wrzucić do niego mase kajmakową oraz serek mascarpone, wymieszać za pomocą Mieszanie"Mieszanie" (2 min. obr. 4). Do wymieszanej masy dodać ubitą śmietankę i za pomocą Mieszanie"Mieszanie" połączyć składniki (2 min. obr.4) Do powstałej masy dodać daktyle pokrojone w kostkę i wymieszać drewnianą łyżką. Tak powstałą masę przełożyć na bezę i przykryć drugim blatem bezy.

    Powstały tort schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

  4. Bezy
  5. Na papierze do pieczenia odrysować 2 krążki średnicy 24cm.

    Daktyle pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i odstawić.

    Oddzielić białka od żółtek, białka przełożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (3 min. obr. 3) Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu, oraz stopniowo dodawać cukier (w trakcie ubijania). Do ubitej piany z białek dodać wcześniej pokrojone daktyle i wymieszać Mieszanie"Mieszanie" . Tak przygotowaną masę bezową wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć w nagrzanym piekarniku do 220 stopni, 45 minut (Przy uchylonych drzwiach od piekarnika).

Porady

Jeśli nie mieszczą nam się 2 blaty na jednym papierze. Możemy piec bezy razem na dwóch papierach z tym, że prosze włączyć termoobieg i zmniejszyc temperaturę do 180 stopni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort bezowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 19, 2014 at 09:37

    Myślę, że to zależy kto jaką chce dużą bezę. Mi zdecydowanie 4 jaja wystarczą tmrc_emoticons.)

  • września 14, 2014 at 19:45

    Moja beza jest z 6 białek i 300 g cukru, a sprawdzona metoda suszenia: termoobieg przez 15 minut 180 stopni i 2 godziny 150. najczęściej robię ja "na noc" i programuję piekarnik, żeby sam się wyłączył.