Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 01/07/15
Składniki
- 130 g MT ajerkoniaku, przepis w książce podstawowej
- 50 g wody, ciepłej
- 4 łyżeczki żelatyny
- Krem:
- 150 g płatków migdałowych
- 200 g dżemu wiśniowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 5 jajek
- Biszkopt:
- 500 g śmietany 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Biszkopt: Na noże w naczyniu misującym założyć motylek.
- Białka oddzielić od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
- Dodać żółtka i cukier, ubić 2 min/obr. 3.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 20 s/obr. 2.
- Ciasto przelać do dwóch natłuszczonych tortownic o różnych średnicach, najlepiej 20 i 30 cm, piec 15-20 min.
- Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie, wymieszać z ajerkoniakiem.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać schłodzoną śmietanę, ubić około 1 min/obr. 3, po chwili dodać cukier wanilinowy.
- Dodać ajerkoniak z żelatyną, wymieszać 10 s/obr. 1 (jeśli krem jest zbyt rzadki, wstawić go na 20 min do lodówki).
- Przygotowanie tortu:
- Większy płat biszkoptu posmarować dżemem, następnie kremem, przykryć mniejszym płatem i powtórzyć czynność, posmarować boki kremem, na górnej części z pozostałego kremu uformować kopiec.
- Całość obsypać płatkami migdałowymi.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Może być
tak to prawda jest rewelacyjny
Robiłam ten torcik ostatnio dla Babci na urodzinki, wyszedł pyszny i wszystkim bardzo smakował polecam
Pyszności torcik wyglada rewelacyjnie warto go zrobić może na Mikolajki 6 grudnia koniecznie zrobię - uwielbiam ajerkoniak
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję