- TM 31
Składniki
WIERZCH TORTU
- 1 opakowania mleka skondensowanego, o smaku karmelu
- ok.10 herbatników petit-bery
- 13 sztuk czekoladek Toffifee
- bita smietana
- dekoracje według uznania
KREM
- 50 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g serka typu Philadelphia
- 30 g żelatyny błyskawicznej
- 500 g śmietany kremówki, schlodzonej
- 20 sztuk czekoladek Toffifee, zamrożonych
CIASTO
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 50 g masła, rozpusczczonego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g mąki
- 120 g cukru
- 4 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na noże w "Blokada naczynia miksującego" zalożyć motylek.
Jajka ubijamy 2 min/50°C/3-4 obroty.
Dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy 10min/3-4 obroty (bez funkcji podgrzewania)
Dodajmy mąkę, proszek i plynne maslomieszamy 4 sek/3 obroty.
Ciasto przelewamy do tortownicy 26cm Pieczemy 20 min w 180°C. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pól.
KREM
20 zamrożonych czekoladek Toffifee "Blokada naczynia miksującego" mielimy ok.8 sek/10 obroty (na proszek) przesypać do innego naczynia.
Zakladamy motylka, ubijamy śmietanę 3 obroty do ubitej śmietany dodajemy żelatynę blyskawiczną i ubijamy jeszczę przez 8sek/3 obroty.
Do śmietany dodajemy serek, cukier waniliowy, cukier i proszek z czekoladek Toffifee mieszamy 30sek/3 obroty
W koło jednego placka zakładamy obramowanie od tortownicy, na ciasto wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem , wykładamy resztę kremu .
Na krem wykładamy herbatniki na to rozsmarowujemy (lekko wcześniej podgrzane )mleko skondensowane: Dekorujemy pozostałymi Toffifee i bitą śmietaną.
CIASTO
Porady
Przepis pochodzi z niemieckiej strony przepisowni - Rezeptwelt.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam torcik. Jedyne zastrzeżenie to to że biszkopt nie wyszedł. Po dodaniu tak jak w przepisie całego opakowania proszku do pieczenia. Zrobiłam biszkopta z kulinarne ABC i wyszedł super. Masa pyszna. Zgodnie z przepisem. Żelatyna nie musi być rozpuszczona. Polecam.
Witam chce zrobić tego torta ale mam pytanie czy zelatyna ma być taka prosto z opakowania? Bez rozpuszczenia jej ?
witam
dodalam do kolekcji
az slinka cieknie...zrobie!
Are you sure to delete this comment ?