Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
12
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 23/05/14
Składniki
- 100 g Czekolady mlecznej
- Bita smietana:
- 100 g cukru
- 150 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
- 4 krople octu
- 1 szczypta soli
- 5 białek
- Beza:
- 500 g śmietany 30%, schłodzonej
- 100 g truskawek, lub malin
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Beza: Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.
- Na noże w naczyniu naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać białka, dodać sól, ocet i 2 łyżki cukru, ubić 5 min/obr. 3.
- Zdjąć motylek .
- Dodać mąkę kukurydzianą, resztę cukru i cukier puder, lekko wymieszać za pomocą kopystki.
- Dużą blachę (35x35 cm) wyłożyć pergaminem, na nim odrysować koło od dna tortownicy (Ø 24 cm), na koło wylać masę.
- Piec 10 min/150ºC, następnie 60 min/100ºC.
- Przełożyć na paterę. Bita śmietana:
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
- Na noże w naczyniu naczyniu miksującym założyć motylek.
- Do czystego naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę, ubić ok. 1-2 min/obr. 4.
- Wyłożyć na bezę, udekorować owocami i czekoladą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
niestety nie udało się
Pysznosci!
Dzisiaj próbuję!
Pavlova to nie ciasto tylko beza. Robię ją z nieco innego przepisu ale w tym odrobinę za niskie temperatury pieczenia. Nie trzeba wkładać wykalaczki czy patyczka w trakcie pieczenia bo beza opadnie. Piekarnik trzeba nagrzać do 180 stopni wstawić bezę i po 5 minutach zredukować temperaturę do 150 stopni - tak ma się piec przez 1,5 godziny. Bezę po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Słyszałam, że te ciasto jest smaczne. Ja zrobiłam je dziś pierwszy raz i miałam kłopot. Może ktoś mi poradzi. Białka ubiły się dobrze. Po dodaniu pozostałych składników (mąki i cukru) miałam problem z ich wymieszaniem (wymieszałam trochę kopystką i trochę pomogłam sobie nożami). Wydawało mi się, że dobrze wymieszałam. Przelałam na blachę (bez pergaminu), bez odrysowywania koła itd. Wydawało mi się że ciasto ładnie rośnie, ale po włożeniu wykałaczki wszystko opadło. A potem było jeszcze gorzej. Cukier chyba znalazł się na samym dnie i zrobiła się jedna wielka gruda. Zastanawiam się też czy tak miało być, że jak to ciasto rośnie to w środku robi się pusta dziura (bez ciasta). Może ktoś mi powie co zrobiłam źle. Czy komuś dobrze wyszło to ciasto?
Bardzo słodki i smaczny deser. Jedynie miałam problem z ubiciem śmietany 30%, ale podołałam . Polecam!!!!
kasik2607