thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 23/05/14

Składniki

  • 100 g Czekolady mlecznej
  • Bita smietana:
  • 100 g cukru
  • 150 g cukru pudru, (tab. 1, str. 5)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 4 krople octu
  • 1 szczypta soli
  • 5 białek
  • Beza:
  • 500 g śmietany 30%, schłodzonej
  • 100 g truskawek, lub malin

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie


    1. Beza: Rozgrzać piekarnik do temperatury 150ºC.

    2. Na noże w naczyniu naczyniu miksującym założyć motylek.

    3. Wlać białka, dodać sól, ocet i 2 łyżki cukru, ubić 5 min/obr. 3.

    4. Zdjąć motylek .

    5. Dodać mąkę kukurydzianą, resztę cukru i cukier puder, lekko wymieszać za pomocą kopystki.

    6. Dużą blachę (35x35 cm) wyłożyć pergaminem, na nim odrysować koło od dna tortownicy (Ø 24 cm), na koło wylać masę.

    7. Piec 10 min/150ºC, następnie 60 min/100ºC.

    8. Przełożyć na paterę. Bita śmietana:

    9. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.

    10. Na noże w naczyniu naczyniu miksującym założyć motylek.

    11. Do czystego naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę, ubić ok. 1-2 min/obr. 4.

    12. Wyłożyć na bezę, udekorować owocami i czekoladą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort Pavlova

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 4, 2017 at 18:00
    2.0

    niestety nie udało się

  • sierpnia 21, 2016 at 00:16
    5.0

    Pysznosci! Cooking 7

  • czerwca 3, 2015 at 13:43

    Dzisiaj próbuję!

  • stycznia 1, 2013 at 16:46

    Pavlova to nie ciasto tylko beza. Robię ją z nieco innego przepisu ale w tym odrobinę za niskie temperatury pieczenia. Nie trzeba wkładać wykalaczki czy patyczka w trakcie pieczenia bo beza opadnie. Piekarnik trzeba nagrzać do 180 stopni wstawić bezę i po 5 minutach zredukować temperaturę do 150 stopni - tak ma się piec przez 1,5 godziny. Bezę po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • lutego 11, 2012 at 14:44

    Słyszałam, że te ciasto jest smaczne. Ja zrobiłam je dziś pierwszy raz i miałam kłopot. Może ktoś mi poradzi. Białka ubiły się dobrze. Po dodaniu pozostałych składników (mąki i cukru) miałam problem z ich wymieszaniem (wymieszałam trochę kopystką i trochę pomogłam sobie nożami). Wydawało mi się, że dobrze wymieszałam. Przelałam na blachę (bez pergaminu), bez odrysowywania koła itd. Wydawało mi się że ciasto ładnie rośnie, ale po włożeniu wykałaczki wszystko opadło. A potem było jeszcze gorzej. Cukier chyba znalazł się na samym dnie i zrobiła się jedna wielka gruda. Zastanawiam się też czy tak miało być, że jak to ciasto rośnie to w środku robi się pusta dziura (bez ciasta). Może ktoś mi powie co zrobiłam źle. Czy komuś dobrze wyszło to ciasto?

  • maja 17, 2011 at 19:55

    Bardzo słodki i smaczny deser. Jedynie miałam problem z ubiciem śmietany 30%, ale podołałam tmrc_emoticons.-). Polecam!!!!

    kasik2607