thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
5h 10min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
  • TM 31
przez Meg
opublikowany: 08/7/13
zmieniono dnia: 06/24/14

Składniki

na Masę Brzoskwiniową

  • 2 galaretki brzoskwiniowe, najlepiej dr Oetker
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie lekkim

na Masę Śmietanową

  • 1/2 litra śmietanki 30 %, np. łaciatej
  • 1 galaretka malinowa, najlepiej dr Oetker lub jak ktoś chce mieć wszystko w jednej toncji kolorystycznej, to proponuję galaretkę pomarańczową
  • 2 łyżeczki żelatyny (bez gotowania)
  • 2 łyżki cukru

na Masę Ciemną Nutellową

  • 1 nutella 390 g
  • 1 krem terravita 180 g
  • 1 i 1/2 wafla

na Masę Jasną Budyniową

  • 1/2 litra mleka, najlepiej 3,2% tłuszczu
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 budyniu śmietankowego (20 g), najlepiej dr Oetker
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła 82 % tłuszczu
  • 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM

na Biszkopt Ciemny

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czkolady, może być kilka kosteczek więcej
  • 6 łyżek wody
  • 6 łyżek oleju

na Biszkopt Jasny

  • 12 łyżek wody
  • 12 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej tortowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkoptu Jasnego
  1. Do naczynia miksującego wlać białka. Założyć motylek, ubić 6 min./obr. 4. Po około 3 minutach dodać cukier. Następnie dodać żółtka, ubijać 2 min./obr. 3. Nastawić thermomix na 1,5 min/obr. 3 i powoli wlewać olej i wodę. Masę przełożyć do innego naczynia, wsypać mąki i wymieszać trzepaczką rózgą.

    Upiec, po wystudzeniu przekroić na pół. Piec 40 minut w temp. 160-170 º C (w zależności od piekarnika).

  2. Masy Ciemnej Nutellowej
  3. Wafla pokruszyć i wymieszać z nutellą i terravitą (ja zrobiłam to ręcznie).

  4. Biszkoptu Ciemnego
  5. W umytym i osuszonym naczyniu miksującym rozdrobnić połamaną czekoladę. 3 -4 s. obr.8. Ewentualnie wydłużyć czas rozdrabniania, jeżeli czekolada rozdrobniona jest za słabo. Przesypać do innego naczynia.

    Do naczynia miksującego wlać białka. Założyć motylek, ubić 4 min./obr. 4. Po około 2 minutach dodać cukier. Następnie dodać żółtka, ubijać 1,5 min./obr. 3. Nastawić thermomix na 1,5 min/obr. 3 i powoli wlewać olej i wodę. Masę przełożyć do innego naczynia, wsypać mąki i wymieszać trzepaczką rózgą.

    Na koniec wsypać czekoladę i wymieszać. Upiec biszkopt i wystudzić. Piec ok. 30 minut w 160-170 º C (w zależności od piekarnika).

  6. Masy Jasnej Budyniowej
  7. Do naczynia miksującego wlać mleko, wsypać mąki, budyń, cukier, włożyć zółka. Podgrzać 8 min/90ºC/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.3. Następnie 2 min./100ºC/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.4. Budyń musi się zagotować, należy więc obserwować masę i ew. wydłużyć czas gotowania. Przełożyć do innego naczynia. Wystudzić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    W naczyniu umieścić pokrojone na kawałki miękkie masło oraz cukier waniliowy. Ucierać 1 min obr. 3. Założyć motylek. Ucierać 3-4minuty obr. 1-3, dodając po łyżce wystudzonego budyniu oraz stopniowo zwiększając obroty. Zgarnąć masę ze ścianek naczynia za pomocą kopystki. Wymieszać 30 s obr. 3,5.

     

     

    UWAGA!  Jeśli boki tortu chcemy posmarować masą i udekorować wierzch, masę jasną należy ugotować 2 razy albo1 raz z podwójnej porcji składników. Robiąc masę z dwóch porcji, czas gotowania wydłużamy dwukrotnie, upewniając się, że budyń się zagotował. Następnie dzielimy ją na 2 części i  najpierw ucieramy jedno masło z cukrem i dodajemy połowę ugotowanego budyniu, potem tak samo postępujemy z drugim masłem z drugim masłem.

     

  8. Masy Brzoskwiniowej
  9. Brzoskwinie osączyć na na koszyczku, pokroić w kostkę (nie wylewać zalewy!). Wodę po brzoskwiniach wykorzystujemy do galaretek: zmierzyć wodę po brzoskwiniach i uzupełnić zwykłą wodą tak, aby było 2 szklanki płynu. Wsypać galaretki, pomieszać i podgrzać lekko na gazie do całkowitego rozpuszczenia się, mieszając. Wsypać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

    Zapewne można tę część również przygotować w Thermomixie, ale był on już czysty i przygotowany do ubijania śmietany, więc z lenistwa nie chciałam go już brudzić tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.-)Smile

  10. Masy Śmietanowej
  11. Galaretkę, cukier i żelatynę wymieszać i rozpuścić  w 1/3 - 1/2 szklanki wrzącej wody. Przestudzić.

     Do umytego i osuszonego naczynia miksującego wlać dobrze schłodzoną śmietanę, założyć motylek. Ubić 20s/obr.4. (ewentualnie wydłużyć czas ubijania o kilka sekund).

    Nastawić thermomix na 10s/obr.3 i powoli wlewać galaretkę. Zgarnąć śmietanę ze ścianek naczynia  wymieszać 5s/obr.3.

  12. Przełożenie
  13. 1/2 biszkopt  jasny - masa brzoskwiniowa - 1/2 biszkopt jasny - masa ciemna nutellowa - masa jasna budyniowa - biszkopt ciemny - masa śmietanowa

    boki - masa jasna , dekoracja na wierzchu - masa jasna (szpryca lub woreczek), posypać np. płatkami waflowymi (odpowiedniego koloru).

    Przepis na blachę o wymiarach 24x40 cm. Tort jest bardzo podzielny i wykwintny, a największe zainteresowanie wzbudza masa nutellowa i chrupiace w niej wafelki.

    SMACZNEGO!!!

Porady

UWAGA!  Z biszkoptów lepiej zdjąć wierzch, to nie będzie odpadała masa

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort Nutelka

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 13, 2024 at 11:18
    4.0

    Dodać ogórki, jogurt naturalny, oliwę, ocet i koper. Miksować przez 15 sekund. lewdle

  • czerwca 24, 2014 at 17:15

    Bardzo się cieszę, że Ci się podobają. Wykonanie tortu nutelka muszę ciut zmodyfikować, bo go piekłam na moje imieniny niedawno i robiłam notatki, ale ....zagineły chwilowo. Jak odnajdę, to podopisuję co niecotmrc_emoticons.)

    Meg

  • czerwca 24, 2014 at 17:04
    5.0

    Masz super przepisy napewno będę z nich korzystała tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 9, 2013 at 11:39

    Torcik wyglada bardzo okazale, wymaga duzo pracy ale widac ze warto. Dodaje do przetestowania tmrc_emoticons.) tez wole tak jak Ela miec podane skladniki w g poniewaz juz sie przekonalam ze szklanka szklance nie rowna i czasami wychodzi misz masz tmrc_emoticons.D a dzieki TM wszystko jest w odpowiednich proporcjach tmrc_emoticons.D no i jest szybciej i przyjemniej tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • sierpnia 8, 2013 at 12:42

    wygląda smakowicie tmrc_emoticons.) dodaje do wypróbowania , niedługo mam imieniny to będzie okazja Big Smile tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 7, 2013 at 22:43

    Cieszę  się, że przepisy się podobają. Mam ich wiele, szczególnie na ciasta i chleby, tylko nie bardzo czas pozwala na ich dodawanie. Ale mam nadzieję, że wkrótce znów będę mogła coś dodać i ktoś z Was będzie mógł wypróbować przepisy.

    Meg

  • sierpnia 7, 2013 at 22:40

    Krem Terravita to krem czekoladowy podobny do nutelli tylko trochę z niższej półki. Mieszam nutellę z terravitą bo nutella okropnie droga. tmrc_emoticons.) Co do podawania składników w gramach, to przewaznie tak robię, ale jeśli chodzi o pieczenie ciast to wolę mierzyć na szklanki ( w jednej można wszystko umierzyć), bo waga Thermomixowa nie jest aż tak dokładna jak wymaga tego pieczenie ciast. Ale jak go będę robić następnym razem, zważę ile mają składniki mierzone na szklanki i dodam do przepisu.

    Meg

  • sierpnia 7, 2013 at 22:30

    Wow, ale pracy  tmrc_emoticons.|  Wygląda okazale i po składnikach widać, że to bamba kaloryczna  tmrc_emoticons.)  Wychodzi go dużo, więc na duże przyjęcie warto wypróbować  tmrc_emoticons.)  Nie wiem tylko co to jest krem terravita, nigdy takiego nie kupowałam  tmrc_emoticons.(  

    I mam prośbę: czy możesz podawać składniki w gramach? Od 4 lat nic nie robię na szkalnki i łyżki  tmrc_emoticons.)  Przy Termosiu jest waga, której używanie zaoszczędza mi mycie tych szklanek  tmrc_emoticons.)  

    Dzięki za przepis  tmrc_emoticons.)  Widzę, że nabierasz rozpędu i wpisujesz kolejne swoje przepisy  tmrc_emoticons.)  Dzięki 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: