Składniki
na Masę Brzoskwiniową
- 2 galaretki brzoskwiniowe, najlepiej dr Oetker
- 1 puszka brzoskwiń w syropie lekkim
na Masę Śmietanową
- 1/2 litra śmietanki 30 %, np. łaciatej
- 1 galaretka malinowa, najlepiej dr Oetker lub jak ktoś chce mieć wszystko w jednej toncji kolorystycznej, to proponuję galaretkę pomarańczową
- 2 łyżeczki żelatyny (bez gotowania)
- 2 łyżki cukru
na Masę Ciemną Nutellową
- 1 nutella 390 g
- 1 krem terravita 180 g
- 1 i 1/2 wafla
na Masę Jasną Budyniową
- 1/2 litra mleka, najlepiej 3,2% tłuszczu
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 budyniu śmietankowego (20 g), najlepiej dr Oetker
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła 82 % tłuszczu
- 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
na Biszkopt Ciemny
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 tabliczki gorzkiej czkolady, może być kilka kosteczek więcej
- 6 łyżek wody
- 6 łyżek oleju
na Biszkopt Jasny
- 12 łyżek wody
- 12 łyżek oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej tortowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wlać białka. Założyć motylek, ubić 6 min./obr. 4. Po około 3 minutach dodać cukier. Następnie dodać żółtka, ubijać 2 min./obr. 3. Nastawić thermomix na 1,5 min/obr. 3 i powoli wlewać olej i wodę. Masę przełożyć do innego naczynia, wsypać mąki i wymieszać trzepaczką rózgą.
Upiec, po wystudzeniu przekroić na pół. Piec 40 minut w temp. 160-170 º C (w zależności od piekarnika).
Wafla pokruszyć i wymieszać z nutellą i terravitą (ja zrobiłam to ręcznie).
W umytym i osuszonym naczyniu miksującym rozdrobnić połamaną czekoladę. 3 -4 s. obr.8. Ewentualnie wydłużyć czas rozdrabniania, jeżeli czekolada rozdrobniona jest za słabo. Przesypać do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wlać białka. Założyć motylek, ubić 4 min./obr. 4. Po około 2 minutach dodać cukier. Następnie dodać żółtka, ubijać 1,5 min./obr. 3. Nastawić thermomix na 1,5 min/obr. 3 i powoli wlewać olej i wodę. Masę przełożyć do innego naczynia, wsypać mąki i wymieszać trzepaczką rózgą.
Na koniec wsypać czekoladę i wymieszać. Upiec biszkopt i wystudzić. Piec ok. 30 minut w 160-170 º C (w zależności od piekarnika).
Do naczynia miksującego wlać mleko, wsypać mąki, budyń, cukier, włożyć zółka. Podgrzać 8 min/90ºC/"Obroty wsteczne" /obr.3. Następnie 2 min./100ºC/ "Obroty wsteczne" /obr.4. Budyń musi się zagotować, należy więc obserwować masę i ew. wydłużyć czas gotowania. Przełożyć do innego naczynia. Wystudzić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
W naczyniu umieścić pokrojone na kawałki miękkie masło oraz cukier waniliowy. Ucierać 1 min obr. 3. Założyć motylek. Ucierać 3-4minuty obr. 1-3, dodając po łyżce wystudzonego budyniu oraz stopniowo zwiększając obroty. Zgarnąć masę ze ścianek naczynia za pomocą kopystki. Wymieszać 30 s obr. 3,5.
UWAGA! Jeśli boki tortu chcemy posmarować masą i udekorować wierzch, masę jasną należy ugotować 2 razy albo1 raz z podwójnej porcji składników. Robiąc masę z dwóch porcji, czas gotowania wydłużamy dwukrotnie, upewniając się, że budyń się zagotował. Następnie dzielimy ją na 2 części i najpierw ucieramy jedno masło z cukrem i dodajemy połowę ugotowanego budyniu, potem tak samo postępujemy z drugim masłem z drugim masłem.
Brzoskwinie osączyć na na koszyczku, pokroić w kostkę (nie wylewać zalewy!). Wodę po brzoskwiniach wykorzystujemy do galaretek: zmierzyć wodę po brzoskwiniach i uzupełnić zwykłą wodą tak, aby było 2 szklanki płynu. Wsypać galaretki, pomieszać i podgrzać lekko na gazie do całkowitego rozpuszczenia się, mieszając. Wsypać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.
Zapewne można tę część również przygotować w Thermomixie, ale był on już czysty i przygotowany do ubijania śmietany, więc z lenistwa nie chciałam go już brudzić
Galaretkę, cukier i żelatynę wymieszać i rozpuścić w 1/3 - 1/2 szklanki wrzącej wody. Przestudzić.
Do umytego i osuszonego naczynia miksującego wlać dobrze schłodzoną śmietanę, założyć motylek. Ubić 20s/obr.4. (ewentualnie wydłużyć czas ubijania o kilka sekund).
Nastawić thermomix na 10s/obr.3 i powoli wlewać galaretkę. Zgarnąć śmietanę ze ścianek naczynia wymieszać 5s/obr.3.
1/2 biszkopt jasny - masa brzoskwiniowa - 1/2 biszkopt jasny - masa ciemna nutellowa - masa jasna budyniowa - biszkopt ciemny - masa śmietanowa
boki - masa jasna , dekoracja na wierzchu - masa jasna (szpryca lub woreczek), posypać np. płatkami waflowymi (odpowiedniego koloru).
Przepis na blachę o wymiarach 24x40 cm. Tort jest bardzo podzielny i wykwintny, a największe zainteresowanie wzbudza masa nutellowa i chrupiace w niej wafelki.
SMACZNEGO!!!
Biszkoptu Jasnego
Masy Ciemnej Nutellowej
Biszkoptu Ciemnego
Masy Jasnej Budyniowej
Masy Brzoskwiniowej
Masy Śmietanowej
Przełożenie
Porady
UWAGA! Z biszkoptów lepiej zdjąć wierzch, to nie będzie odpadała masa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dodać ogórki, jogurt naturalny, oliwę, ocet i koper. Miksować przez 15 sekund. lewdle
Bardzo się cieszę, że Ci się podobają. Wykonanie tortu nutelka muszę ciut zmodyfikować, bo go piekłam na moje imieniny niedawno i robiłam notatki, ale ....zagineły chwilowo. Jak odnajdę, to podopisuję co nieco
Meg
Masz super przepisy napewno będę z nich korzystała
Torcik wyglada bardzo okazale, wymaga duzo pracy ale widac ze warto. Dodaje do przetestowania tez wole tak jak Ela miec podane skladniki w g poniewaz juz sie przekonalam ze szklanka szklance nie rowna i czasami wychodzi misz masz a dzieki TM wszystko jest w odpowiednich proporcjach no i jest szybciej i przyjemniej
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
wygląda smakowicie dodaje do wypróbowania , niedługo mam imieniny to będzie okazja
Cieszę się, że przepisy się podobają. Mam ich wiele, szczególnie na ciasta i chleby, tylko nie bardzo czas pozwala na ich dodawanie. Ale mam nadzieję, że wkrótce znów będę mogła coś dodać i ktoś z Was będzie mógł wypróbować przepisy.
Meg
Krem Terravita to krem czekoladowy podobny do nutelli tylko trochę z niższej półki. Mieszam nutellę z terravitą bo nutella okropnie droga. Co do podawania składników w gramach, to przewaznie tak robię, ale jeśli chodzi o pieczenie ciast to wolę mierzyć na szklanki ( w jednej można wszystko umierzyć), bo waga Thermomixowa nie jest aż tak dokładna jak wymaga tego pieczenie ciast. Ale jak go będę robić następnym razem, zważę ile mają składniki mierzone na szklanki i dodam do przepisu.
Meg
Wow, ale pracy Wygląda okazale i po składnikach widać, że to bamba kaloryczna Wychodzi go dużo, więc na duże przyjęcie warto wypróbować Nie wiem tylko co to jest krem terravita, nigdy takiego nie kupowałam
I mam prośbę: czy możesz podawać składniki w gramach? Od 4 lat nic nie robię na szkalnki i łyżki Przy Termosiu jest waga, której używanie zaoszczędza mi mycie tych szklanek
Dzięki za przepis Widzę, że nabierasz rozpędu i wpisujesz kolejne swoje przepisy Dzięki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?