Składniki
Składniki - orzechy laskowe- 400g - zrumienić na patelni , na złoty kolor ,ostudzić i obrać ze Skórki , zmielić w naczyniu miksując
- 16 kawałki z całego tortu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
TORT BISZKOPTOWY Z KREMEM ORZECHOWYM I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
Składniki
- orzechy laskowe- 400g - zrumienić na patelni , na złoty kolor
,ostudzić i obrać ze Skórki , zmielić w naczyniu miksującym
15s / Obr 7-8
- Płatki migdałowe - 250g – zrumienić w piekarniku temp.150
stopni. ok.15minut
- konfitura z czarnej porzeczki 240g
BISZKOPT
- 8szt jaj
- 270 g cukru
- 270 g mąki tortowej
- Szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PONCZ
- 0.5 l przegotowanej i schłodzonej wody
- 2 duże łyżki miodu
- 100 g spirytusu
KREM
- 300 g masła
- 200 g Margaryna Kasia
- 5 szt. Żółtek
- 3 szt. jaj
- 300 g. cukru pudru ( zmielić cukier - 20s / Obr 10 )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Biszkopt
- Przygotować według przepisu książki , „ Radość gotowania ” ,
str.214 Po ostygnięciu ostrym nożem przeciąć biszkopt na 3 części
Krem
- Założyć motylek
- ( 1 ) Do naczynia miksującego dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i margarynę , Ucierać - 5min / Obr 4 - Przełożyć masę do
miseczki i dobrze schłodzić., Umyć naczynie miksujące , dobrze osuszyć
- ( 2 ) Założyć motylek Do naczynia miksującego wbić całe jajka i żółtka dodać zmielony cukier puder Ubijać 5 min / Obr 3 - 3,5 Temp .37st . , ubitą masę przekładamy do miski i schładzamy.
- Założyć motylek , wrzucić porcjami utarte masło i margaryna z opisanych powyżej ( 1 ) . Ok. 7min / Obr 2 , przez otwór w pokrywie delikatnym strumieniem wlewać ubitą masę
jajeczną z pozycji powyżej ( 2 ) . Na końcu połączyć zmielone orzechy laskowe
Przekładanie Biszkopta Kremem
- Krążek biszkopta nasączyć ponczem , posmarować cienko kremem oraz konfiturą z czarnej porzeczki ,
- drugi krążek posmarować od wewnątrz kremem i przykryć , ponownie nasączyć ,posmarować kremem ,
- trzeci posmarować od wewnątrz i przykryć , ponownie nasączyć posmarować wierzch i boki kremem , posypać w całości zrumienionymi płatkami migdałowymi.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis nieprzemyślany, chaotyczny. Może i z tego wychodzi jakiś tort, ale ja nie zaryzykuję
hmm...troche to skomplikowane
Hmm,przepis fajny, ale szkoda że nie jest podany sposob przygotowania biszkoptu