thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
3h 5min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 13/04/14
zmieniono dnia: 13/04/14

Składniki

Składniki - orzechy laskowe- 400g - zrumienić na patelni , na złoty kolor ,ostudzić i obrać ze Skórki , zmielić w naczyniu miksując

  • 16 kawałki z całego tortu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.                       


             TORT   BISZKOPTOWY  Z  KREMEM ORZECHOWYM   I PŁATKAMI  MIGDAŁOWYMI


     


                                                              Składniki


    -   orzechy laskowe-  400g      - zrumienić na patelni , na  złoty kolor  


         ,ostudzić i obrać ze  Skórki ,  zmielić w     naczyniu miksującym


           15s / Obr 7-8


    -  Płatki migdałowe - 250g    –     zrumienić w piekarniku temp.150      


                stopni. ok.15minut


    -    konfitura z czarnej porzeczki  240g


     


                                                              BISZKOPT


    - 8szt jaj


    - 270 g cukru


    - 270 g mąki tortowej


    - Szczypta soli


    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


                                                                PONCZ


    - 0.5 l przegotowanej i schłodzonej wody


    - 2 duże łyżki miodu


    - 100 g spirytusu   


                                                                KREM


    - 300 g masła


    - 200 g Margaryna  Kasia


    - 5 szt. Żółtek


    - 3 szt.  jaj


    - 300 g. cukru pudru ( zmielić cukier    -  20s / Obr 10  )


     


                SPOSÓB   PRZYGOTOWANIA :


                                                           Biszkopt


     


    -  Przygotować według przepisu  książki , „   Radość gotowania  ” ,


        str.214    Po ostygnięciu ostrym nożem przeciąć biszkopt na 3 części


     


                                                             Krem


    -          Założyć motylek


    -   ( 1 ) Do naczynia miksującego dodać pokrojone w kostkę miękkie masło            i margarynę ,    Ucierać -   5min / Obr 4   - Przełożyć masę do       


                 miseczki  i dobrze schłodzić.,   Umyć naczynie miksujące ,                         dobrze osuszyć


    -   ( 2 ) Założyć motylek   Do naczynia miksującego  wbić całe jajka i                    żółtka dodać  zmielony       cukier puder     Ubijać  5 min / Obr                 3 -  3,5  Temp .37st . ,  ubitą                masę przekładamy   do                    miski i  schładzamy.


    -    Założyć motylek ,   wrzucić porcjami utarte masło i margaryna z                  opisanych powyżej ( 1 ) .     Ok. 7min / Obr 2 ,  przez otwór w                     pokrywie delikatnym strumieniem wlewać ubitą masę


          jajeczną z pozycji powyżej ( 2 ) . Na końcu połączyć zmielone                     orzechy laskowe


     


                                     Przekładanie Biszkopta Kremem


     


    -    Krążek biszkopta nasączyć ponczem , posmarować cienko kremem            oraz konfiturą z   czarnej porzeczki ,


    -    drugi krążek posmarować od wewnątrz kremem i przykryć , ponownie            nasączyć     ,posmarować kremem ,


    -   trzeci posmarować od wewnątrz i przykryć , ponownie nasączyć                   posmarować wierzch i  boki kremem , posypać w całości                              zrumienionymi płatkami migdałowymi.


                                                            ŻYCZĘ    SMACZNEGO

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort Biszkoptowy z kremem orzechowym i płatkami migdałowymi

Wydrukuj:

Komentarze