thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 240 g mąka tortowa
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia, czubata
  • 2-3 łyżki kakao naturalnego
  • cukru
  • woda ciepła
  • 1 szczypty soli
  • 230 g cukru

Masa

  • 1000 g śmietana 36%
  • 3 fix do bitej śmietany
  • 3 łyżki cukier puder, wg uznania
  • 1 centymetra cukier waniliowy
  • 2 dżem jagodowy lub aroniowy, do przekładania warstw
  • 500 g lentilki
  • 1 opakowania biszkoptów okrągłych, lub rurek bez nadzienia , mogą też być czekoladki merci

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopcik
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 180-190 stopnii. W zależności od piekarnika.

    1. Założyć motylek (oczywiście naczynie miksujące musi byc idealnie suche)

    Do naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę w  granicach 3-4 min, oborty 3,5-4.

    2. Dodać cukier, ubijać 50 sek/ obroty 1,5

    3. Dodać żółtka , ubijać  50 sek - 1 min / obroty 1,5

    Zdjąć motylek. Zamknąc naczynie miksujące.

    4. W osobnym dodać odważone 230g mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ustawić naczynie miksujące na obroty 2 i stopniowo dodwać do środka zmieszaną mąkę z proszkiem i kakao. Należy co chwilę mieszać kopystką.

    5. Tortownicę natłuścic i opruszyć bułką tartą. Wylać gotową masę na biszkopt i piec ok. 25-30 min.

    Po upieczeniu biszkopt przedzielić na trzy części. Górną warstwę delikatnie ściąć.

     

  2. Masa
  3. 1.Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać fixy oraz cukier. Ubijać na sztywną pianę ok. 2-3 min., obroty 3,5/4.

    2. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną i cukrem (lub sokiem pomarańczowym/amaretto - wg uznania). Następnie nałożyć cieńką warstwę dżemu. Kolejno nałożyć warstwę bitej śmietany. Tak powtórzyć czynność na wszystkich warstwach. Należy zostawić część bitej śmietany na posmarowanie boków tortu (po to by "przykleić" do nich biszkopty).  Gdy ułozymy wszystkie warstwy i posmarujemy boki, radzę umieścić tort na paterze na której będzie podawany tort. Kolejno obkładamy boki biszkoptami, a górę posupujemy lentilkami tmrc_emoticons.)  aby wykończyć przewiązujemy wstążeczką. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Torcik lentilkowy dla dzieci :)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?